Foto’s Kalle Sanner en Staffan Holm 

Zijn Melkkruk bleef hangen in het prototype stadium, maar is zeker niet kansloos. De kruk is 43 cm hoog, 35 cm in doorsnede en uitgevoerd in massief essen. Bij zijn Dovetail Stool verkeerde hij in de gelukkige omstandigheid dat het Japanse meubelmerk Ariake zijn ontwerp oppikte en nu op de markt brengt. Wie weet volgt zijn Milk Stool later.

Van ambacht naar CNC

Steffan constateerde dat de arbeidskosten toenamen en het handmatig vakmanschap doodbloedde. ‘Het ontwerpen van meubels zou in de toekomst omwille van kostenbesparende overwegingen aan een steeds verder doorgevoerde CNC-productiecapaciteit moeten worden gekoppeld,’ zegt Steffan terugblikkend op die beginperiode. Hij constateerde toen dat de grootheden in de meubelindustrie wel bezig waren om zich aan te passen, maar nog niet ver gevorderd waren. En dat kon hij n iet verkroppen.

Zijn tijd vooruit..

Steffan wilde de modernste computergestuurde productietechnologie al direct volop gebruiken om de typische ambachtelijke details in het vakmanschap naar de moderne tijd te vertalen. Dat zou de interesse voor de oude verbindingstechnieken opnieuw kunnen vergroten.

‘Het werkte uiteindelijk! Maar ik was duidelijk te vroeg,’ zegt Steffan want destijds geloofde niemand in zijn vooruitziende blik. De technologie was nog te duur om op grote schaal dit soort werk te kunnen produceren. Dus experimenteerde hij op geheel eigen wijze met CNC freeswerk, hetgeen hij in een video uitgebreid laat zien. Nu gebruikt iedereen deze technologie. Precies zoals hij had voorspeld.

Ariake

Ariake is in 2016 opgericht door Legnatec en Hirata Chair, twee meubelfabrieken gevestigd in Morodomi, gelegen in de provincie Saga, Japan. Ariake is vernoemd naar de Ariake-zee in Zuid-Japan. Het betekent 'ochtendmaan' in het Japans en symboliseert de nieuwe reis waaraan de twee fabrieken beginnen. De Ariake-collectie bevat werk van Norm Architects, Keiji Ashizawa, Staffan Holm en Anderssen & Voll en wordt geleid door creatief directeur Gabriel Tan en Anner Perrin die zich bezig houdt met de marketing/art direction branding.