Foto's [PR]ess Productions en Ministry of Makers

Cas Moor (1991) behoort tot de nieuwe generatie talentvolle Belgische ontwerpers. Hij ontwerpt voor diverse toonaangevende producenten. Bijzonder is zijn betrokkenheid bij het project VOL+MAAKT, waarvoor hij enkele krukken en een tafel ontwierp. Cas is een realist en staat met beide benen op de grond. De designer laat zich niet in een hokje plaatsen en zijn design valt niet onder een bepaalde stroming. ‘Nu nog niet’ zegt hij. ‘Misschien over 30 jaar…’

Cas ontwerpt steeds vanuit inspirerende materialen, een bepaalde techniek of vanuit een vrij experiment. Het resulteert in wat hij noemt ‘eerlijke producten waar het materiaal en de ambachtelijke skills niet enkel de vorm maar ook het verhaal bepalen’.

VOL+MAAKT

Het Gentse maatwerkbedrijf Compaan richt zich op het duurzaam activeren en integreren van mensen met onderbenutte talenten. In België wordt aan het onderwerp beperkingen op een speciale manier een positieve draai gegeven. Het bedrijf neemt net als Labeur deel aan het project VOL+MAAKT, een initiatief van de Stad Gent en  Ministry of Makers.

Bij het project VOL+Maakt is design het middel om een unieke samenwerking tussen een sociale en reguliere economie te bevorderen in Gent en Oost-Vlaanderen. De deelnemende bedrijven kenmerken zich door innovatieve, duurzame en sociale business modellen. VOL+MAAKT laat een andere benadering zien van wat de sociale werkplaatsen in Nederland beogen te zijn.

Design collectie

Om een groot draagvlak te creëren zijn stakeholders bij het project betrokken. Met financiële steun startte een Design Thinking traject waarin intense samenwerkingsmodellen tussen Sociale Economie & designers zijn ontwikkeld. Eén van de gerealiseerde ideeën is het op de markt zetten van een bijzondere Designcollectie. De producten die VOL+MAAKT verkoopt vertellen stuk voor stuk een verhaal over de samenwerking van ontwerpers en maatwerkbedrijven met ambachtelijke én creatieve maker skills. In deze win-win situatie zijn de capaciteiten en de verwachtingen van beide partners gelijkwaardig.