2019/02/18 • Editie 43

TOEPASSING
Meubels

Milk Stool: te vroeg geboren…

Nieuwerwets zit lekker ouderwets

Deze Milk Stool is een van de allereerste meubels waarvan ontwerper Steffan Holm het prototype in 2008 produceerde. Dit gebeurde niet vanuit de intentie om een meubel te maken maar meer vanuit frustratie  over het gebrek aan het ‘ouderwetse’ vakmanschap dat hij destijds in de meubelindustrie aantrof. Hij pionierde met CNC technieken en dat leidde tot een solide verbinding en een perfecte overgang tussen poot en zitting. 

TOEPASSING
Meubels

Kruk met nostalgische vingerlas in CNC

Staffan Holm: Dovetail Stool

Voor Staffan Holm is de zwaluwstraat, na duizenden jaren te zijn gebuikt, nog steeds de mooiste verbinding in massief hout en een feest om hem te mogen toepassen. In zijn Dovetail Stool zijn drie of vier poten met een schuifzwalustaart aan de zitting verbonden. Het ronde zitgedeelte is licht naar binnen gebogen om meer zitcomfort te bieden.

TOEPASSING
Meubels

Tree Chair zitting in warrel-berken

Zhilong Zheng's bezieling in hout

De bezieling in hout is wat de Chinese ontwerper Zhilong Zheng inspireert. Het unieke van zijn Tree Chair (en Stool variant) is de berken zitting, die op fenomenale wijze de ziel toont van het warrel-berkenhout. Dit natuurlijk gebrek in hout levert juist de prachtige tekening op. Voor de poten van de stoel is het donkere, zwarte Noord-Amerikaanse walnoot gekozen en voor de rug spijlen het harde esdoorn. Bij de kruk gebeurt het andersom. 

TOEPASSING
Meubels

Abel: kruk met sociaal engagement

Vol+Maakt: kansrijk in onbenut talent

Speciaal voor de designcollectie VOL+MAAKT ontwierp Cas Moor in 2018 twee krukken in massief eiken: Abel en Albert. Beiden zijn ook in een bankversie verkrijgbaar. De krukken worden ‘knock-down’ geproduceerd door Compaan, dat als maakbedrijf betrokken is bij het project VOL+MAAKT. Het hout wordt met lijnolie behandeld. Bernard Cnockaert, manager bij Compaan, demonstreerde tijdens de Biënnale 2018 in Kortrijk het gemak waarmee de kruk zonder lijm of schroeven in elkaar wordt gezet. 

TOEPASSING
Meubels

Zes planken - kruk/barkruk

Ontwerp Steven Wittouck

Deze kruk, ontworpen door Steven Wittouck,  bestaat simpelweg uit zes planken massief hout. De kruk wordt door Moca geproduceerd en is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, waaronder blank gelakt populieren, walnoot (Okernoot) of essen. Het hout kan ook in verschillende kleuren worden afgewerkt. Op de Biënnale Kortrijk trok zijn kruk veel aandacht.