Foto’s © Dovetail Stool Staffan Holm Ariake Collection Sebastian Stadler

 

De Dovetail Stool is sinds 2018 opgenomen in de collectie van het Japanse meubellabel Ariake. Bij de kruk is ook een barkruk versie en een koffietafel met teruggezette poten uitgebracht. Eerder ontwierp Staffan het prototype voor zijn Milk Stool (2009). Zijn Spin Stool stamt uit 2011/2012 en deze is met succes in productie genomen is door Swedese.

Staffan Holm 

Staffan Holm studeerde aan de HDK School of Design and Crafts en specialiseerde zich nadien in fijn meubelmakerswerk. Nadat hij 4 jaar als timmerman werkte startte hij in Gothenburg zijn eigen Design Studio in het Zweedse Gothenburg. Holm is actief op het gebied van interieurarchitectuur, industrial design en meubelontwerpen. 

This is perhaps the history’s very first way to connect two pieces of wood. To me, after thousands of years of development of new joints, the dovetail joint still is the most beautiful joint and this stool is my way of celebrating it. The seat is slightly curved to give a higher comfort.

Zwalustaart

De zwaluwstaart is een van de meest decoratieve en sterkste houtverbindingen uit het ambachtelijke houttijdperk. De bewerking was in het verleden arbeidsintensief en tegenwoordig een makkie dankzij de CNC freestechnieken in 3D. De verbinding wordt  toegepast in de zijkanten van laden, dozen en boekenkasten. Wanneer twee contrasterende houtsoorten op perfecte wijze en nauwsluitend in elkaar grijpen levert dit een fraaie Eyecatcher op. Verdekt of geheel in het zicht maakt het verschil.      

Op zichzelf al supersterk

Zwaluwstaartverbinding werd vroeger ook toegepast omdat de ouderwetse houtlijm het mettertijd liet afweten. Een zwaluwstaart is op zichzelf al een verbinding die zonder lijm sterk in elkaar steekt. Tegenwoordig wordt de zwaluwstaart om nostalgische redenen toegepast.

Japans getinte houtsoortenkeuze

De kruk wordt gemaakt in een hoogte van 433 mm en als barkruk in een hoogte van 650 en 750 mm. De houtsoortkeuze is Japanse Cedar (Cryptomeria japonica), Japanse cypress (Hinoki), Sumi Essen en eiken.

Toepassing van Hinoki gebeurt niet zonder reden. Deze houtsoort wordt al sinds de oudheid in Japan gebruikt als bouwmateriaal voor tempels en heiligdommen. Het heeft een indrukwekkende duurzaamheid en zou 200 jaar na het kappen van de boom sterker worden en pas na 1000 jaar geleidelijk zwakker worden. De 1300 jaar oude pagodes van Horyuji en Yakushiji worden algemeen erkend als de oudste houten gebouwen. Hinoki is maatschappelijk gezien belangrijk omdat de boom voor Japan een rol vervult in unieke religieuze feesten zoals de Shikinen Sengu van Ise Shrine.