2017/10/02 • Editie 26

TOEPASSING
Bouw

Tiny Housing

Almere Poort experimenteert ermee

Almere is in de ban geraakt van Klein Wonen. Op 30 september begon een Grote Tiny Housing manifestatie in het centrum van het Homerus Kwartier in Almere Poort die op 7 oktober wordt afgesloten met een Tiny House Jamboree. Het fenomeen Tiny House wordt in een volgende editie van deHOUTjournalist uitgebreid onder de loep genomen. Eerste conclusie: ook de commercie heeft het Tiny House ontdekt.

TOEPASSING
Gadgets

Zo simpel kan 'n lamp zijn

Minimalisme in MDF

Eigenwijs en orgineel design in MDF. Hoe simpel kan het zijn. ‘Wij hebben sinds 2012 ons eigen designmerk dat wij voor het gemak Tjalle en Jasper hebben genoemd.’ De lasercut lampen die Tjalle Niehof en Jasper Kuijl maken zijn minimalistisch, origineel en praktisch in gebruik, makkelijk in elkaar te zetten en te koop voor een eerlijke prijs. Te zien op de VT Wonen&Design beurs 2017.

TOEPASSING
Meubels

Luxury Whiskey 2 Table

HMC deelname: Yannick Lotulung

Meubelmaker/ontwerper Yannick Lotulung is erin geslaagd om iets unieks in kops hout te realiseren. De inspiratie voor zijn Wishky 2 Table haalde hij van internet.  Zelf vindt hij zijn ontwerp een mix van klassiek, industrieel en modern design. Te zien op de VT Wonen&Design beurs.

TOEPASSING
Meubels

Pop-up chair

HMC deelname: Valentijn Bouwmeester

Pas wanneer je de slanke houten Pop-up chair van Valentijn Bouwmeester van dichtbij bekijkt, zie je hoe vernuftig deze klapstoel in elkaar steekt. Zijn stoel moest een lichaamsgewicht van 120 kilo kunnen dragen. 'Met massief hout voor dit ontwerp red je dat niet.' Door het massieve essen overlangs doormidden te zagen en daartussen superdun triplex te lijmen kreeg zijn 'íjzersterke' wapening in hout. Bedenk wel dat deze kern slechts 2 mm dik is en bestaat uit twee lagen vliegtuigtriplex van elk drie fineerlagen! Het levert ook een esthetisch fraai en ragfijn lijndetail in het essenhout op.

TOEPASSING
Gadgets

TV op eiken driepoot

Deense ontwerper Malte Kidde

De houten driepoot NEXT OP1 is een TV-standaard die ten onrechte als een schildersezel wordt bestempeld. De enige overeenkomst tussen beiden is dat zij de mogelijkheid bieden om vrijstaand –waar je ook maar wilt- naar tv beelden of een schilderij te kijken. Wie de driepoot ziet ervaart direct dat de Deense productontwerper Malte Kidde veel aandacht besteedde aan elegantie en esthetiek in de vormgeving, de detaillering en de materiaalkeuzes: eikenhout en RVS. Geen sta in de weg, maar een pronkstuk in elke kamer.

TOEPASSING
Art & Decoration

Woodlight Balklamp

Blikvanger in oud eiken

De houten balklamp ‘Woodlight’ is niet nieuw, wel een eye-catcher. Verkrijgbaar in een lengte van 100 of 150 cm en een doorsnede van 8 x 8 cm. Voor de stalen beugels kun je kiezen uit diverse uitvoeringen en afwerkingen: corten, blauwstaal, gun metal of rvs. In de balk bevindt zich een professionele LED-lijn warm licht, wit licht of een combi van beiden.

ONTWERP

Electrotechnicus met 'n passie voor hout

Autodidact Edward Otten

Edward Otten, opgeleid tot elektrotechnisch ingenieur, kon zijn passie voor hout niet loslaten. Hij maakt al meer dan 20 jaar objecten in hout. Houtbewerken leerde hij in de praktijk bij meerdere kunstenaars. Otten ontwikkelde zich tot een verdienstelijk ontwerper en kunstenaar en showt ook dit jaar weer zijn kunststukken op de VT Wonen&Design beurs in de Amsterdamse RAI.

TOEPASSING
Art & Decoration

Sander Hoentjen

'n Wereld aan ideeën

 “Gedreven door de constante zoektocht naar inspirerende vormen en nieuwe ontwerpen probeer ik mijn creativiteit te uiten. Ontwerpen is voor mij meer dan ook meer dan alleen werken met hout, het is mijn levensstijl.” Sander Hoentjen, directeur van Hoentjen Creatie, ontwerpt en produceert gadgets in hout. De wereldkaarten waarmee hij enige tijd geleden startte zijn uit het goede hout gesneden, met dien verstande dat hij niet snijdt maar de freestechniek inzet om zijn wereldkaarten te maken. Ook dit jaar te zien op de VT Wonen&Design beurs.

ONTWERP

VT Wonen&Design

Flash back 2016, preview 2017

Om alvast in de stemming te komen geeft deHOUTjournalist een sfeerimpressie van de vorige editie in 2016. En ter voorbereiding van de 25e editie zijn uit het deelnemersveld de hout-items gefilterd die zich in 2017 op deze consumentenbeurs presenteren. Sommige namen eerder deel en zijn al door deHOUTjournalist getoond.

TOEPASSING
Meubels

Bijzettafel en Schoenen’kist’

HMC deelname: Annelien Gispen

Annelien Gispen maakt deel uit van de HMC expo op de VT Wonen&Design beurs. In 2017 studeerde zij af. Haar HMC eindexamenwerkstuk bestond uit een schoenen’kist’. Ook toont zij haar bijzondere bijzettafel waarmee zij de Master of Materials prijs 2017 won. Makkelijk op te pakken voor het aantrekken of opbergen van schoenen. Inmiddels studeert zij aan de Design Academy in Eindhoven.

TOEPASSING
Art & Decoration

Shutters van Abachi

Ontwerp Piet Boon voor Zonnelux

Shutters van hout zijn geschikt voor elk type venster, rechthoekig, rond of vijfhoekig en ook voor dak- en draai/kiepramen. Shutters worden ook als ‘roomdivider’ toegepast. 

TOEPASSING
Art & Decoration

Kroonluchter Lampadario

HMC deelname: Boris van Lith

De groteske kroonluchter Lampadario van meubelmaker en ontwerper Boris van Lith kreeg veel aandacht op de HMC Expo 2107 in Rotterdam. De lamp met een doorsnede van 220 cm is samengesteld uit 285 triplex onderdelen die hij met de lasersnijder uit 9 mm dik populierentriplex sneed. De houten onderdelen zijn net als het Meccano speelgoed met  boutjes en moertjes in elkaar gezet. De Lampadario is te zien in de HMC stand op de VT Wonen&Design beurs. 

TOEPASSING
Meubels

Sprinkhaan & Sam Maloof ter inspratie

HMC stand: Tom Speijk

De sprinkhaan en de Sam Maloof houtverbinding inspireerden meubelmaker/ontwerper Tom Speijk bij de realisatie van zijn ensemble: zes elegante stoelen met bijpassende tafel. In zijn afstudeerproject op het HMC verwerkte hij inlands hout, te weten es in de stoelen en vals christusdoorn in het tafelblad. Een opmerkelijke en boeiende houtsoortkeuze. Tussen stoelpoot en armlegger bracht hij esthetisch en constructief gezien een ijzersterke verbinding tot stand. Te zien in de HMC stand op de VT Wonen&Design beurs.