Foto’s Tjalle en Jasper

Tjalle en Jasper zijn opgegroeid in het Brabantse Bavel, studeerden als industrieel ontwerper en zij wilden het liefst met hun handen blijven werken. Tjalle is bedenker, ideeënmaker en Jasper filtert daar de beste concepten uit wat vormgeving en haalbaarheid betreft. Deze jonge ondernemers hebben hun werkplaats in Amsterdam-Noord, waar de voormalige scheepswerven een broeinest voor allerlei creatievelingen vormen.

Onafscheidelijk

‘Aanvankelijk gingen wij onze eigen weg. Door mee te doen aan een designwedstrijd ontdekten wij dat wij goed bij elkaar passen en elkaar sterker maken.’ Onder hun eigen designlabel maken Tjalle en Jasper kandelaars, lampen, boekenplanken en meubels. “En wij maken mensen letterlijk blij met een Dooie Mus!’ Hun ontwerpen zijn  niet trendy, maar een voortbrengsel van eigenzinnigheid. Bij Tjalle vliegen de hele dag ideeën door z’n hoofd. Daaruit vist Jasper de beste concepten en hij zoekt vervolgens naar de juiste materialen en hoeken.

Laser cutten in MDF

De ietwat aangebrande randen zijn de karakteristieke kenmerken die het lasercutten van hout oplevert. (Dit uit zich ook in het 'Systeem der Elementen' van Hidde Jeursen) Bij het frezen behoudt hout zijn naturel kleur, maar het betekent wel dat je meer hout in het freespad weghaalt en de randen en vormen zijn ronder en molliger. Bij de lasercut techniek ontstaat een uiterst dunne en zeer strakke snij(brand)lijn. 

Ludieke ad-on voor minispot  

Tjalle en Jasper kunnen inmiddels zeven verschillende vloer-, tafel- en hanglampen leveren. Verkoop via de webshop of een van de verkooppunten in Nederland, België en Frankrijk. Alle lampen worden geleverd als bouwpakket in een (geschenk)verpakking en zijn voorzien van een handleiding. De Granny Smith en Niko Lamp Tesla zijn hanglampen die inclusief afdekkap voor het plafond worden geleverd. De spot Nik is leverbaar in een vloer-, tafel- en mini-uitvoering. Voor de mini-spot bedachten Tjalle en Jasper twee ludieke varianten: de Spacey- en de Chicken-spot.

‘Spacey is een fantastronautastische mini lamp voor de kinderkamer. Vervang drie van de ribben voor de benen en je tovert de mini spot om tot een ruimtestation met een holy shuttle en je krijgt de ruimtevaarder Kevin erbij kado.’ De andere variant Chicken mini spot kenschetsen de ontwerpers als een kiplekker lampje dat mag ‘rondscharrelen’ in huis. Twee ribben zijn vervangen door de kippenpoten. Beide gimmicks misstaan niet in de woonkamer.