2017/04/10 • Editie 3

TOEPASSING
Art & Decoration

Meesterlijke voordeurkunst

Ook dit is Piet Hein Eek

Piet Hein Eek heeft internationaal naam gemaakt met zijn meubelen waarin sloophout is verwerkt. Minder bekend is dat hij zijn artistieke en creatieve talent ook heeft ingezet voor het ontwerpen van bijzondere voordeuren in eikenhout. De binnenstedelijke stadsvernieuwingsprojecten in Amsterdam bood ruimte voor zijn meesterlijke ‘voordeurkunst’. Wie 10 jaar na dato de diverse locaties in de PIJP bezoekt kan genieten van de houten voordeurkunst in nieuwbouw. Dit visitekaartje in hout past prima in het totaalplaatje van de oorspronkelijke 19e-eeuwse architectuur.

KNOW HOW

Deuren ... en wat dies meer zij

Benamingen op alfabet

Wat maakt voordeuren zo bijzonder? Is het de deur zelf of de omlijsting en het bovenlicht dat de bekroning vormt? Feit is dat in monumentale panden de voordeur het visitekaartje is van degene die er achter wonen of het bedrijf dat van huis uit werd gevoerd. De gegeven voorbeelden zijn te vinden in Monnickendam en Hoorn. En wat de benamingen betreft passeert een respectabel lijstje de revue, op alfabet. 

ONTWERP

Trends in voordeuren

Stijlkenmerken door de jaren heen

De voordeur blijft de ‘eyecatcher’ in de entree en het visitekaartje voor de bewoner. Anno 2017 is geen duidelijke trend in design te duiden. Na modern, postmodern, neomodern en supermodern zien we een mix van retro- en neostijlen. Trends in voordeurdesign vanaf 1930 de revue laten passeren is geen uitgemaakte zaak. Door het nieuwe Bouwbesluit ondergingen klassieke massief houten deurmodellen een ontwerp-update naar hogere en bredere maatvoeringen. Vlakke deuren zetten hun opmars voort en kregen meer body en karakter door uitgekiende en evenwichtige vlakverdelingen en profileringen. Een ‘industriële look’ wint op dat vlak terrein.

ONTWERP
Vintage

Bruynzeeldeur collectors item

Vergane glorie in de herkansing

De Groningse Stichting Monument & Materiaal verzamelt al jaren bouwmaterialen en deze voor hergebruik te koop aanbiedt. Uitgangspunt daarbij is dat het beoogde pand dan wel de architectuur zich moet lenen voor dit tweede leven. De collectie bevat een omvangrijke hoeveelheid deuren en deurkrukken. Bijzonder daarin is dat de zogenaamde Bruynzeeldeuren een groot deel van de jongere deurencollectie uitmaakte. Rond de eeuwwisseling kregen jaarlijks zo’n 75 Bruynzeeldeuren een nieuwe bestemming. De hype naar vintage uit de jaren ’30 zorgde ervoor dat de collectie nagenoeg is opgesoupeerd bij de renovatie/restauratie van panden uit die tijd.  

ONTWERP

Poppetje gezien, kastje dicht

Goede sier maken met La Cabine

Nee, La Cabine is geen doorsnee ombouwmeubeltje voor de wastafel dat iedereen wel kent. La Fonction is een heuse kast voorzien van twee deuren. De kast is zo ingericht dat alle zaken voor het toilet maken zijn opgenomen of kunnen worden opgeborgen. 
Het Franse merk La Fonction garandeert design van topkwaliteit en La Cabine oogstte op de Ventura Interieur in Kortrijk veel lof. De geraffineerd ontworpen wastafelcabine in massief eiken is een pronkstuk tegen de wand of als solitair in de ruimte.

KNOW HOW
Houtliteratuur

De Vos Verf

'n wereld van verschil

Het Haagse familiebedrijf De Vos Verf heeft in 2006 ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan en de toekenning van het predicaat ‘Hofleverancier’ een bijzonder boek uitgebracht. Voorafgaand aan de kleurrijke geschiedschrijving van het familiebedrijf wordt een momentopname geschetst van De Vos Verf anno 2006. Inmiddels is het familiebedrijf 10 jaar verder, kreeg een nieuwe huisstijl en maakt nog steeds furore in de schildersbranche met tal van nieuwe verven en producten.  

HOUTBLOG

Doe de deur dicht…altijd!

Rookwerende deuren bieden extra veiligheid bij brand

Waar rook is, is vuur. Echter bij brand is statistisch gezien niet vuur, maar 'stikken door rook' doodsoorzaak nummer 1. Rookmelders zijn gemeengoed in gebouwen en hebben al heel veel levens gered. Minder bekend zijn twee andere levensreddende voorzorgsmaatregelen. 'Houd deuren altijd gesloten' was de slogan in 2016 tijdens de campagneweken van de Brandweer. Prima, maar cruciaal is dan wel dat een gesloten deur in combinatie met het kozijn de giftige rook gegarandeerd goed en enige tijd tegenhoudt! Rookwerende deuren is geen utopie. Ze worden al geproduceerd in Nederland, inclusief GND-garantie. Wat wil je nog meer?

KNOW HOW
Houtliteratuur

Over deuren gesproken

Uitdrukkingen en gezegden

Het boekwerkje “Dat doet de deur dicht” was een leuke ‘gimmick’ die [PR]ess Productions voor het GND bedacht. Het boekje is inmiddels een collectors item. De uitdrukkingen en gezegden met daarin het woord 'deur' zijn nog steeds actueel.  John Körver, alias KURF maakte de bijbehorende cartoons die deHOUTjournalist er met alle plezier en zijn toestemming bij de verzameling plaatst. Mis je iets in deze opsomming? Mail jouw aanvulling naar deHOUTjournalist.nl.