2017/04/03 • Editie 2

HOUTBLOG

Alive and kicking

Houtjournalist of “hoe je dit kunt worden”

Eind jaren '70 zocht het Houtvoorlichtingsinstituut (HVI) naar een ‘Houtjournalist: of hoe je het kunt worden’. Lucky me dat mijn carrière als DE houtjournalist aldaar startte. Hout draagt bij aan een gezond en beter leven. Hout –de enige zichzelf vernieuwende grondstof- is van alle tijden en blijft ontwerpers, verwerkers en consumenten inspireren. Het verantwoord toepassen van hout geeft je een goed gevoel. En heden ten dage is dit onlosmakelijk verbonden aan het groeiende besef 'Geen bos, geen hout en weinig kans om te (over)leven'.

ONTWERP

Bastiaan van der Kraats (1m98)

Jongste erkende restauratie-architect

‘Mijn architectenbureau 1m98 vervult de rol van weegschaal tussen klant en pand,’ zegt Bastiaan van de Kraats. Hij is de jongste erkende restauratie-architect in Nederland ooit. Zijn bureaunaam 1meter98 refereert naar zijn lengte en zijn bureau is erkend als restauratie-architect conform de Gezamenlijke Erkenningsregeling voor Architecten werkzaam in de Restauratie.

TOEPASSING
Interieur

Meesterparketteur Saar Berks

Sand shading maakt parket ouder

Dat een vrouw het Nederlands kampioenschap Parketleggen (NKP) wint is bijzonder. Saar Berks lukte het in 2016 en het juryrapport meldde: ‘Naast een fraai, passend ontwerp en een zeer vakkundig gezaagd monsterbord, gaf met name de kunst van het verbranden de doorslag bij de jury.’ Zij kreeg de Rien Bouwmeester Bokaal uitgereikt.

TOEPASSING

Houtimpressie ErfgoedEvent

Vakmanschap te over

De herijking van het financieringsstelsel van de monumentenzorg zal onder het nieuwe kabinet zijn beslag krijgen. De Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) pleit voor een stelsel waarin vooral het particuliere initiatief financieel wordt ondersteund. Het ErfgoedEvent 2017 en het Erfgoed magazine laten zien dat de erfgoedsector een interdisciplinaire aangelegenheid is waarin vakmanschap in allerlei richtingen actief is op het gebied van restauratie. Een aantal interessante houtitems passeert de revue. 

HOUT[PR]
Bedrijf

Het 2e leven van Antiek of Vintage

Roos Meubelstoffering

“Zo’n bijzonder project komt niet elke dag voorbij”, zegt meubelstoffeerder Roos Konijn die met veel plezier werkte aan de restauratie van deze antieke bank met twee bijbehorende fauteuils. De opdrachtgever voelt zich de 'zonnekoning' te rijk met zijn opgeknapte pronkstukken waarin zich ook fraai houtsnijwerk manifesteert. In 2012 begon zij haar eigen bedrijf Roos Meubelstoffering. Haar eenmanszaak in het Noord-Hollandse De Goorn heeft zich gespecialiseerd in het stofferen van stoelen en banken. In elke soort stof en leer.Antieke stoelen en vintage meubelen zijn het meer dan waard om opnieuw te worden gestoffeerd,” zegt Roos Konijn. 

KNOW HOW
Houtliteratuur

Erfgoedmagazine

Monumentenblad nieuwe stijl

Het Erfgoedmagazine (voorheen het blad Monumenten) is een uitgave van de Stichting Monumenten waaraan meer dan tachtig Nederlandse organisaties en instellingen samenwerken.

TOEPASSING
Interieur

Historische houten vloeren

Doorleefd en authentiek

‘Je mag best zien wat een houten vloer heeft doorgemaakt’, zegt de Belg Filip Redant eigenaar van het Mechelse bedrijf met de naam Historische Houten Vloeren. In het Zeeuwse Axel gaf hij vloerdelen uit de 17e / 18e eeuw een tweede leven in een boerenhoeve. De historische houten vloer is voorzien van een ingelegd stermotief. Een tapis gelegde parketvloer doet dienst als ondervloer met daaronder de vloerverwarming. Filip haalt zijn historische vloerdelen met dit doorleefde en authentieke karakter uit slooppanden in Frankrijk. Hij is een van de deelnemers aan het Erfgoed Event in Den Bosch.