Houthandel Houtex staat bekend om de grote verscheidenheid aan hardhout, zachthout, plaatmateriaal en panelen. Deze gigantische plaat Sipo Mahonie trok alle aandacht: lengte 11 meter, breedte ca. 130 cm en 8 cm dik. Deels blank afgewerkt om de uiteindelijke kleur en tekening in volle glorie te tonen. Verkoper Jaap Smits was in zijn nopjes. In de achterhoede is nog een glimp op te vangen van het allernieuwste automatische schuifraam dat Timmerfabriek Van der Veldt  lanceerde op het ErfgoedEvent en waarvoor HM het veiligheidsbeslag ontwikkelde. 

 

Houtzagerij Twickel verzaagt sinds 1771 inlands eiken, beuken, Douglas, lariks en grenen. De zagerij maakt deel uit van de Stichting Twickel. Het hout wordt sinds 1975 in een moderne gebouw verzaagd tot tafelbladen, meubelhout, vloerhout, gevelhout, constructiehout en restauratiehout. Links René Brand en rechts Roy Vaneker voor de schijven Douglas hout waarop zij het dosse, kwartiers, vals kwartiers en halfkwartiers zagen hebben uitgetekend. 

 

Het Belgische Atelier Passe Partout &Historische Houten Vloeren specialiseerde zich in traditioneel & artisanaal parket, antiek parket & restauratie, Landelijk meubilair, meubelrestauratie, interieurinrichting, antiek en vintage.  Filip Redant, met houten brilmontuur, nam al eerder deel aan dit event dat focust op restauratie.

 

Bastiaan van de Kraats is de jongste erkende restauratie-architect in Nederland ooit. Zijn bureaunaam 1m98 refereert naar zijn lengte en is erkend als restauratie-architect conform de Gezamenlijke Erkenningsregeling voor Architecten werkzaam in de Restauratie (GEAR). Dit wordt bewaakt door de certificerende instantie Hobeon binnen de kaders van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). 1meter98 is in de jaren tussen de initiële toets en de 1e controletoets (2017) in meerdere aspecten gegroeid. Er is een medewerker bijgekomen; de architectuur/ bouwhistorische kennis is toegenomen en het aantal partners waarmee in diverse constellaties wordt samengewerkt is toegenomen. Ook is de breedte van het scala aan opdrachtgevers gegroeid.

 

De Vakgroep Historisch Parket (VHP) zet zich in voor de juiste keuze in monumentaal vloerbehoud. Op de foto links Benno Broen en rechts Eric Jongmans voor het paneel van Saar Berks. De leden van de Vakgroep Historisch Parket hebben zich gespecialiseerd in de conservatie en restauratie van cultuurhistorische parket- en houten vloeren. Met grote passie voor het ambacht, veel geduld en vakmanschap voeren zij restauratiewerken uit. De 8 leden zijn allen zelfstandig ondernemer en delen hun kennis en werken ook samen. Zij werken volgens de URL 4013 “Historisch Parket”. Saar Berks, all roundparketteur / restaurateur won in 2016 de Nationale Kampioenschappen Parketleggen NKP. Haar winnende paneel bevond zich in de stand van de VHP.