2017/10/16 • Editie 28

KNOW HOW
Houtliteratuur

Twee boys uit het goede hout gesneden

‘Green woodwork’ volgens Sjors en Job

Tijdens de houtexpositie ‘Vormgevers in hout’ op Fort Vechten wordt het boek ‘Vers hout’ gepresenteerd. Het boek gaat over het maken van stoelen, lepels en gereedschap uit vers hout. En dat dit een hele andere tak van sport is brengen Job Suijker en Sjors van der Meer op prachtige wijze in beeld. Tijdens Vormgevers in hout showt hun bedrijf VersHout hoe dat eraan toe gaat. Zij zien zichzelf als de ‘apostelen van het Zelf Doen’. Het werken met vers hout biedt jong en oud de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan….

TOEPASSING
Gadgets

'Bellen blazen' in hout

Stobbe ballen en bollen

‘Hoe krijg ik de perfectie van een zeepbel in een houten bol of bal?’ Die vraag stelde Harm Hol zich op de dag dat hij besloot om houten bollen, of ballen zo u wilt, te gaan produceren. Hij maakt ze onder andere uit eiken, taxus, zwarte els, essen en appel. En bij voorkeur uit de stobbe! Het gewicht van een bol kan oplopen tot 250 kg en de doorsnede tot meer dan 90 cm. Je kunt ze bewonderen op Vormgevers in hout.

TOEPASSING
Art & Decoration

Vrouw en vrijheid

De verbeelding volgens Hendrien

Het werk van Hendrien Landeweer heeft al jaren te maken met het thema vrouw en vrijheid. Vrouwentorso’s vormen een groot deel van haar werk. De vorm, de taal en de huid fascineren haar. Zij legt zich ook toe op het maken van beelden die te maken hebben met de zee. ‘Ik hou van heldere vormen en strakke lijnen, bijna minimalistisch.’

ONTWERP

Hangjongeren aan tafel

Zitz kindertzitje

In 2018 lanceert industrieel ontwerper Brechje Vermaat haar kinderzitje Zitz 2.0. Deze verbeterde versie van haar aan de tafel hangende kinderstoeltje zal nog meer gebruiksgemak geven en in technische zin enkele veranderingen te zien geven. Aan haar ontwerpen kun je aflezen dat zij als Industrieel ontwerper een vervolgopleiding voor meubelmaken doorliep op het Hout en Meubileringscollege HMC.

TOEPASSING
Meubels

Ierse meubels met Amerikaans tintje

Meubelmaker Daniel Gill

Daniel Gill maakt sinds 2005 meubels in zijn werkplaats in Kiltullagh, gelegen in de Ierse County Galway. Zijn werk is te zien op Vormgevers in hout. Daniel zijn grote voorbeelden zijn de Amerikaanse meubelmakers Garrett HackSam Maloof en George Nakashima. Vanuit deze inspiratiebron ontwikkelde hij zijn passie voor het gebruik van fijn af te stellen handgereedschap in combinatie met het verwerken van lokaal geproduceerd hout.

ONTWERP

Vormgevers in hout

18e editie

Dit jaar beleeft de tentoonstelling ‘Vormgevers in hout’ haar 18e editie. Op het Fort bij Vechten in Bunnik zijn op 21 en 22 oktober sfeervolle expositieruimtes en kleine werkplaatsen ingericht. Meubelmakers, beeldhouwers, houtdraaiers en andere vormgevers in hout presenteren hier hun nieuwste werk en geven demonstraties.  Op ‘Vormgevers in Hout’ kun je de passie  aanraken en voelen. 

TOEPASSING
Gadgets

Stadsbomen waar muziek in zit

De kick van inlands hout

Voor Rob de Looff vormen oude stadsbomen die het loodje hebben gelegd de ultieme uitdaging om deze voor eeuwig te laten voortleven in zijn Robin Wood Music Boxes. Het doorleefde karakter van de boom klinkt door in de klankkleuren van het hout. Elke speeldoos vertelt een uniek verhaal over zijn afkomst en bevat een footprint over de herkomst van de boom en het hout. Te zien op Vormgevers in Hout 2017. Zijn populairste houtsoort is esdoorn. Die levert de fraaiste klankkast op.

TOEPASSING
Sport & Spel

Didgeridoo spelen helpt tegen snurken?

Is allerminst slaapverwekkend

Hugo van der Hout is een volleerd didgeridoo bouwer en bespeler. Hij neemt ook in 2017 deel aan Vormgevers in hout met zijn Didgeridoo Werkplaats. Jong en oud helpt hij graag bij het leren bespelen. Het onder de knie krijgen van de circulaire ademhaling is nodig voor het aansterken van de spieren van mond, tong, wangen en keel. Het bespelen of luisteren naar de didgeridoo is allerminst slaapverwekkend. Daarentegen zou het bespelen van de didgeridoo effectief helpen bij slaap apneu.

TOEPASSING
Sport & Spel

Het sonore geluid van de midwinterhoorn

Gafur Wargerink weet er alles van

Gafur Wargerink is gefascineerd door de mooie natuurlijke vormen van hout. Gekromde takken, vreemde vormen en rare uitgroeiingen intrigeren en sporen hem aan er iets mee te doen. Van mooie stukken hout maakt hij meubels, kunstvoorwerpen, wandelstokken, koetsierszwepen en allerlei houtsnijwerk. Ook haken, deurknoppen, handgrepen, sculpturen en decoratieve objecten voor klassieke en moderne interieurs. Op Vormgevers in hout mag je vast proberen om het sonore geluid uit zijn midwinterhoorn te halen.

TOEPASSING
Sport & Spel

Aan de wandel met ‘n boomchirurg

Wandelstokken designed by nature

Rogier Vogelzang heeft zijn beroep van boomchirurg aan de wilgen gehangen en staat thans als onderwijzer voor de klas op een basisschool. Zijn liefde voor de natuur, bos en hout liet hem niet los en leidde tot een andere tak van sport: het maken van natuurlijke wandelstokken. In zijn eigen bedrijfje Crea Natura werkt Rogier samen met zijn broer Serge, die ook de smaak te pakken kreeg. Te zien op Vormgevers in Hout.