Fotografie: Studio Gerhard Witteveen en Sjors van der Meer

Het boek dat Sjors en Job maakten, neemt je mee in de rijke en magische wereld van bomen, hout en ambacht. Zij laten zien hoe je met eenvoudige gereedschappen en eeuwenoude technieken unieke werkstukken kunt maken van vers geoogst rondhout. De tuin, de huiskamer of in het allerbeste geval het bos is jouw werkplaats. 

Vers hout overal

Hout! Maar dan wel vers! Dat wil zeggen je gebruikt direct de hele stam of tak; zo van de boom….

Dat is een totaal nieuwe, zei het al eeuwenoude, manier van hout bewerken. Sjors en Job werken zonder machines. Bij voorkeur in het bos omdat je je dan een voelt met de natuur…

Werken met je handen maakt je slimmer!

De boomstammen of takken die je voor het vershout-ambacht nodig hebt zijn overal te verkrijgen. Niet alleen in een bosrijk gebied. Ook in de stad is kap­ en snoeihout voorhanden. Job en Sjors beschrijven de technieken om vers hout te bewerken. Zij gebruiken daarbij  handgereedschappen als de bijl, het splijtijzer, het haalmes en de avegaar. Stap voor stap laten zij zien hoe je hiermee gebruiksvoorwerpen als een lepel, een krukje of stoel, een houten hamer of een schaafbok maakt.

Green Woodwork

Sjors en Job raakten geïnspireerd  door de Engelse traditie van ‘green woodwork’ en de Zweedse traditie van het lepel snijden. In Nederland was de traditie van werken met Vers Hout negenoeg geheel verdwenen. Anno 2017 wordt gewerkt met gereedschappen en werktuigen van weleer die herontdekt zijn en daardoor meestal geheel nieuw gemaakt worden. Vers hout is ‘zacht’ en laat het zich gemakkelijk bewerken met mooi en eenvoudig handgereedschap. Bijl, haalmes, avegaar en splijtijzer; allemaal bijzondere en efficiënte gereedschappen die je eenvoudig kan leren hanteren.

Ter leering ende vermaeck 

Het bedrijf VersHout geeft lezingen en cursussen en organiseert workshops houtbewerking midden in het bos. De cursisten bewerken er vers hout met en in de natuur. En zo ervaren zij hoe stimulerend en opbeurend het is om iets met je eigen handen te maken. Een basiscursus vers houtbewerking is voor vrijwel iedereen een openbaring.

In grotere projecten leren zij hun cursisten een eigen schaafbok maken en daarmee kunnen zij thuis zelf aan de slag gaan. Ook worden de houtsoorten die zij gebruiken met hun specifieke toepassingen besproken.

Klik hier voor een filmimpressie van VersHout in actie bij Gelderse koppen.