Foto's Robin Wood Music Boxes

‘Kies zelf de boom, een melodie en laat een uniek muziekdoosje maken,’ dat is wat volgens Rob de Looff de kick is bij het selecteren. Een muziekdoos is voor alle leeftijden en een mooie cadeausuggestie voor een bruiloft, geboorte, verjaardag, afscheid of welke gelegenheid dan ook. En elke doos krijgt zijn eigen identiteit als een footprint mee.  

Van elk muziekdoos weet ik waar de boom stond en het hout is opgegroeid.

Het plezier dat Rob de Looff elke dag beleeft bij het maken van zijn speeldoosjes ervaar je direct wanneer je zijn website bezoekt. Robin Wood Music Boxes biedt een wereld van mogelijkheden: diverse modellen met melodieën in diverse categorieën. 

Robin Wood

‘De sprankeling van klanken in de muziekdoosjes riep bij mij associaties op met fluitende vogels op boomtakken.’
Rob gebruikt het roodborstje als zijn handelsmerk, maar af en toe mag ook het winterkoninkje meedoen. Toen de muziekdoosjes 'uitvlogen' naar andere landen ontstond de naam Robin Wood. ‘Robin is het Engels voor Roodborstje. En het feit dat ik in Wood werk leverde al snel de firmanaam Robin Wood op.’

De associatie met de legende van Robin Hood die leefde in de bossen en 'nam van de rijken en gaf aan de armen' is iets waar hij later misschien iets mee wil doen. 

Modellen

De website bevat een aantal standaardmodellen die in zekere mate een grote keuzevrijheid en veel variatie bieden.

Je stelt online zelf jouw muziekdoos samen door eerst een model te kiezen. Daarna de houtsoort c.q. de afkomst van het hout/de stadsboom. De speeldoos kan voorzien worden van een ingegraveerde tekst of stempel.

Voor wie het aanbod niet toereikend is biedt Rob de Looff ook maatwerk waarbij rekening gehouden kan worden met een eigen ontwerp.

Wie denkt dat de keuzevrijheid in melodieën beperkt is heeft het mis. Robin Wood biedt een ruime keuze aan 18, 30, 50 en 72 toons melodieën in diverse categorieën. Je kunt ze allemaal beluisteren op zijn website. Bijvoorbeeld deze “Clair de Lune van Debussy in 50 tonen” 

Stadshout

Het belangrijkste onderdeel in het keuzeproces is de wijze waarop je een boom en daarmee de houtsoort kunt selecteren. Zelf kunnen bepalen uit welke stadsboom en uit welke stad het hout voor jouw speeldoos gehaald wordt, dat is wel iets heel speciaals. Rob verwerkt onder andere kers, beuk, populier, honingboom, taxus, iep, plataan, christusdoorn en meelbes.

Stadsbomen die gekapt moesten worden vanwege (storm)schade, ziekte of herinrichting krijgen bij Rob de Looff een mooie herbestemming. Gelukkig worden ze niet versnipperd. Hergebruik van deze lokale grondstof geeft zowel de maker als de ontvanger veel voldoening. “Van elk stuk hout weten we waar de boom stond. Hoe leuk is het niet om iets te maken of een cadeau te krijgen van hout dat afkomstig is van een boom uit je eigen omgeving of jouw eigen tuin!”

Na het verzagen van de boomstam wordt het verse hout enkele maanden en soms jarenlang gedroogd. Hierna komt het naar de werkplaats van Rob waar het verder wordt bewerkt en verwerkt in de gewenste houtafmetingen. Het fijnere houtbewerken is bijna allemaal handwerk!

Stadsbomen met een apart verhaal in hout

De website bevat een heuse Bomenkaart waarop je de herkomst van het stadshout dat Rob verwerkt kunt zien. Je kunt dus heel gericht kiezen uit welke boom, dus welke houtsoort … en uit welke stad jij jouw muziekdoosje wilt laten maken. Je kunt kiezen uit ruim 40 verschillende bomen uit meer dan 10 steden. Elke boom heeft zijn eigen verhaal en elke houtsoort levert zijn eigen klankkleur.