Ben je aan het wandelaar in het bos pak je vast wel eens een tak op om die te gebruiken als wandelstok. Wandelstokken en koetsierszwepen zijn natuurlijk gegroeide takken. Hij vindt de stokken in de natuur, spant ze op, om ze "recht" te laten drogen en werkt ze af, waarna ze worden geölied of gelakt. De stokken en zwepen met heel bijzondere vormen liggen goed in de hand.
Iedere hand vraagt om een andere greep. Iedere greep om een andere hand
Gafur maakt natuurlijke wandelstokken volgens een oude, Oost-Nederlandse traditie. In Twente worden dit "goastökke" genoemd. Een aparte categorie zijn stokken uit takken waar kamperfoelie omheen is gegroeid. De kamperfoelie ‘wurgt’ als het ware het hout en dat levert wonderlijke vormen op.
Voor de koetsenclub "in de Reep'n" legde hij zich toe op het maken van zogenaamde doornenhouten koetsierszwepen. Deze ligt licht in de hand en heeft een strakke veerkracht, waardoor hij directer is in het gebruik.
Midwinterhoorn
Als geboren Twentenaar raakte Gafur gefacsineerd door de midwinterhoorn qua vorm, eenvoud en geluid. Ze worden meestal gemaakt van wilgen, berken of elzenhout. Vooral in de adventstijd zijn de sonore geluiden op het platteland vaak te horen.
Sinds een paar jaar maakt Gafur ook midwinterhoorns. Zowel het maken als het blazen zijn erg inspirerend. Hij volgde bij de Midwinterhoorngroep d'Olde Roop in Zelhem een cursus om de hoorn te maken en... erop te kunnen blazen. Hij geeft met regelmaat demonstraties over het maken en bespelen.