Eerder gesignaleerde kinderstoeltjes met hetzelfde hangprincipe bleken meestal ondingen in het gebruik. En dat veiligheid in deze belangrijk is laat zich raden. Daar is Brechje zich ten volle van bewust geweest bij het ontwerpen en produceren. Haar Zitz ontwerp zou zo maar internationaal kunnen doorbreken. Deze vooruitziende blik verklaart wellicht waarom de flyer over haar bedrijf Studio in hout en de Zitz in het Engels is uitgebracht.

Op bestelling

Brechje maakt haar kinderzitje Zitz op bestelling en de huidige versie kost € 195,-. Deze aanpak biedt haar de gelegenheid om desgevraagd het ontwerp, de techniek,  het gebruiksgemak en de veiligheid  te optimaliseren. Of de naam van het kind erin te graferen. Het huidige ontwerp voldoet uitstekend maar er zijn altijd esthetisch en technisch gezien verbeteringen mogelijk. In de Zitz fixeren en klemmen rubberen dopjes het stoeltje in positie wanneer dit aan het tafelblad wordt geklemd. Het flexibele rubber en het klemmechaniek zorgen ervoor dat de ZitZ onwrikbaar aan een tafelblad gehangen kan worden. Het rubber dat afhankelijk van de bladdikte kan worden aangepast laat geen sporen achter op het tafelblad.

Ergonomie

Het klemsysteem laat zich moeilijk fotograferen omdat het zich tussen de twee armen van de rugleuning bevindt. Het pinnetje dat je ziet is een terugkoppeling van de juiste borging. Een veiligheidspal die ervoor moet zorgen dat het klemsysteem niet losschiet.

Tussen de twee gebogen rugsteunen zit voldoende ruimte. De vingers van de kleine rakkers komen niet klem te zitten bij het uithalen van rare capriolen. De tussenruimte blijft altijd groter dan de dikte van de kindervingertjes.

Bij de eerste versie van de Zitz zijn de gebogen onderdelen opgebouwd uit lagen essen fineer. Het lamineren vereist de nodige nauwgezetheid bij het productieproces. Brechje onderzoekt of zij deze onderdelen ook in massief essen kan uitvoeren.

Het zitvlak is ergonomisch vormgegeven een loopt aan de voorzijde iets op. Dit opstaande gedeelte voorkomt dat het kind onderuit zakt en onder het tafelblad door kan wegglijden. Dat er geen voetensteun aan het zitje is gemaakt heeft Brechje uit haar eigen praktijk meegekregen: 'Dat scheelt een hoop keer dat je onder het eten moet zeggen ...ga zitten!’

Versie 2.0 in 2018

Op zich werkt het systeem met de rubber doppen  goed, maar Brechje ontwikkelt nu een klemsysteem dat universeel gebruikt kan worden voor tafelbladen tussen de 2 en 4 cm.

Het zitgedeelte van het stoeltje scharniert vanuit een horizontale positie naar beneden waardoor het stoeltje zich in de gebruiksstand extra goed vastklemt. Enerzijds door het gewicht van het kind zelf. Anderzijds door de hefboomwerking van het klemsysteem. Twee borgpinnen zorgen ervoor dat het stoeltje niet kan losschieten. Ook dit borgen wil Brechje in de 2.0 versie technisch gezien simpeler en doeltreffender maken. De Zitz 2.0 verwacht Brechje in februari 2018 te kunnen lanceren.