Op 1 september zond Kunstuur (AVRO/TROS) een documentaire over Tiny Housing uit, gemaakt door Robert Wiering.  Afgelopen dinsdag vond het evenement ‘Klein wonen, Grootse blik’ plaats in de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Op zaterdag 7 oktober is de feestelijke afsluiting met de Tiny House Jamboree 2017 met een grote informatiemarkt.

Permanent bewoond

De eerste woning in het Tiny House project in Almere Poort is inmiddels bewoond. Op de openingsdag van de manifestatie bezocht deHOUTjournalist de bouwlocatie. Zo’n 15 verschillende Tiny Houses worden gerealiseerd en in de actieweek worden op het terrein eromheen allerlei bijeenkomsten georganiseerd en andere opties geëxposeerd. 

‘Voor mensen die zelf een kleine woning willen bouwen, zou het heel mooi zijn als het zelfbouwrecht in de wet komt te staan’, zegt de Almeerse wethouder Herrema.

Het merendeel van de kleine huisjes die nadien permanent bewoond worden verkeerde nog in de bouw- of afbouwfase. Desondanks was het een goed moment voor de beeldvorming en de kwalificatie van de verschillen in vormgeving, uitvoering en prijsvorming.

Almere experimenteert

Almere haakt in op de trend van kleiner wonen en de groeiende vraag naar betaalbare (huur)woningen. Er is tot 2040 behoefte aan zo’n  250.000 woningen en een substantieel deel zal in Almere gebouwd worden. Almere loopt voorop als het om experimenten gaat en staat open voor variatie en een andere aanpak. De interesse richt zich niet langer alleen op het klassieke rijtjeshuis of appartementen complex. Ook minder bekende of onbekende woningtypes als Tiny Houses krijgen een kans. De vraag naar klein wonen neemt een vlucht en de komende decennia bestaat 80% van de huishoudensgroei in Nederland uit eenpersoonshuishoudens.

Tiny Housing Manifestatie

De Grote Tiny Housing Manifestatie is door de gemeente Almere georganiseerd in samenwerking met Stichting Tiny House Nederland, KAF (Kunstlinie Almere Flevoland), Platvorm31 en RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), het Woningbouwatelier en Almere 2.0.

De manifestatie is een follow up op de ideeënprijsvraag in 2016 die 245 ideeën en ontwerpen voor Tiny Houses opleverde. De gemeente Almere wilde deze vorm van bouwen een zet in de goede richting geven. Opmerkelijk is wel dat uiteindelijk een groot aantal van de prijswinnende ontwerpen en ideeën niet gerealiseerd gaan of kunnen worden. De vrijkomende plekken zijn ingenomen door andere Tiny Houses. 

BouwExpo Tiny Housing

Gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk werken samen aan het programma Almere 2.0 Vernieuwend Wonen. In dat kader realiseert het Woningbouwatelier vernieuwende woonconcepten, die ook landelijk in de belangstelling staan en elders gerealiseerd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is de BouwEXPO Tiny Housing Almere.

Klik hier voor meer info over Tiny Houses in Nederland.