Foto's [PR]ess Productions, Boris van Lith en het Ambachten/speelgoedmuseum  

Het was nog een hele bevalling voordat Boris zijn creatie kon ophangen. “Ik ben twintig weken bezig geweest met het bedenken en het testen van het ontwerp. Daarna had ik tien weken nodig om alles te produceren en te monteren.”

Vanuit zijn eigen bedrijf VanLith Creaties ontwerpt en maakt hij nu meubels en lampen.

Meccano

Het ontwerp is gebaseerd op het vroegere meccano bouwdozen waarbij ijzeren onderdelen aan elkaar gebout wordt. Boris gebruikte een lasersnijder voor het vervaardigen van de houten lamponderdelen. Alles zit net als bij mecano met boutjes en moertjes vast.

De lamparmen zijn scharnierend uitgevoerd en kunnen met het versterkte snoerkoord in verschillende standen worden gezet. De grootste uitvoering heeft in uitgestrekte stand een doorsnede van maximaal 220 cm, de kleine uitvoering haalt 100 cm. De grootste uitvoering kost € 750,-.

Lasersnijden

Het is een hele kunst om hout ‘brandschoon’ te houden bij het lasersnijden. De mate van ‘aanbranden’ bij het snijden hangt ook af van de houtsoort of het type plaatmateriaal en de dikte die gesneden wordt. Sommige mensen vinden die aangebrande randen juist charmant. Er zijn snijtechnieken die nagenoeg geen sporen achterlaten bij het laseren en voor wie een mooi glad en egaal uiterlijk wil hebben kan kiezen voor een dekkende afwerking van het hout. Boris gaat binnenkort de grote lamp geheel in zwart afleveren.