Fotografie [PR]ess Productions en Marjon Hoogervorst/HMC mbo vakschool

Bij Annelien Gispen lag op het HMC het accent tijdens de opleiding tot ontwerpend meubelmaker op het vakmanschap in hout, houttechniek en houtbewerking. Op de Design Academy wil Annelien zich verbreden en haar creativiteit in de ontwerpkant verder ontwikkelen. De Bachelor opleiding in Eindhoven duurt 4 jaar.

Bijzettafel

Annelien volgde van 2015 tot 2017 het eerste Excellentieprogramma op het HMC. Studenten uit het derde en vierde jaar kunnen deelnemen na een toelatingsprocedure. Haar deelname als derdejaars student resulteerde in een unieke plexiglas-houtverbinding voor haar bijzettafel.

De poten zijn op zichzelf al stevig verankerd in het blad. De onderlinge verbinding tussen de poten bestaat uit plexiglas. Plexiglas heeft uitstekende lichtgeleidende eigenschappen. Laat je een ledlamp op de kopse kant schijnen ‘vliegt’ het licht door het plexiglas naar het andere uiteinde. Elke oneffenheid of gravure in de lichtbaan geeft een extra oplichtend effect. Dit effect wordt al jaren gebruikt om de koplampen of achterlichten in modeltreinen te laten oplichten.

“Het ontwerp van deze kruk annex bijzettafel is voortgekomen uit een technisch onderzoek. Daarin stond het werken met een elektrisch hete luchtpistool centraal. Met dit fascinerende gereedschap kun je materiaal lokaal kan verhitten.”

Het experimenteert met hout en plexiglas resulteerde in een plexiglas-verbinding tussen de tafelpoten. “Door het plexiglas plaatselijk te verhitten wordt het flexibel en kun het vervormen en ombuigen. Eenmaal afgekoeld houdt het de houten poten stevig in positie.”

De combinatie plexiglas en massief essenhout levert een nieuwe verbinding op

Annelien verkocht deze tafel in een speciale serie van 15 stuks en zamelde daarmee het benodigde geld in om deel te nemen aan een project van ‘de vliegende meubelmakers’.

“In de zomer van 2016 vloog ik met hun mee naar Nepal dat door een aardbeving was getroffen. Een maand lang maakte ik op locatie houten schoolbanken.”

Zij won met deze bijzettafel de Master of Materials prijs 2017 en deze werd op de HMC Expo 2017 uitgereikt uit handen van de sponsor Baars&Bloemhoff.

Schoenen’kist’

Dit examenmeubel van Annelien lijkt een persiflage op de welbekende schoenpoetserskist of paskruk in schoenwinkels. In plaats van poetsmiddelen kunnen schoenen in dit makkelijk kleinmeubel onder de kapstok worden opgeborgen. Het verwerkte multiplex geeft geen krimpnaden en is afgewerkt met eiken fineer. De hoeken van het bankje zijn niet universeel. Gekozen is voor 3x 62,5 en 1x 55 graden in het midden achter. "Het maken heeft veel tijd gekost aangezien er vanuit het ontwerp niet voor een gelijke opdeling in hoeken is gekozen." Ter versterking zijn in de hoeken essen opdeklatten gelijmd. Dit essen is met Ecoline op kleur gebracht en het meubel is in zijn geheel met de slijtvaste Skylt afgelakt.