Afbeeldingen © Anders Berensson Architects

De architect bedacht voor deze plek een kunstmatige tweedeling in een Upper- en Lower-City.
De ‘beneden’ stad bestaat uit 19 blokvormige gebouwen voor woningen, kantoren en winkels. Deze bebouwing wordt omgeven door de straten, pleinen en activiteiten van het bestaande havenkwartier. De ‘beneden’ stad moet het fundament worden voor het ontstaan van de ‘boven’ stad. Bovenop de bouwblokken wordt een gevarieerd woud van 31 houten SkyScrapers in verschillende verschijningsvormen ‘aangeplant’ met eromheen het buitengebied als verbindend element tussen de toren en de arcade-kliffen van Fåfängan.    

Fåfängan kliffen

Masthammen ligt op het oostelijkste puntje van Södermalm, het hipste eiland van de stad Stockholm. De arcade-kliffen van Fåfängan zijn kenmerkend voor het silhouet van de stad. Aan de voet bevindt zich de terminal van de Viking Ferryline. Tegenwoordig is Fåvängan berg een populaire bestemming. Het in 1770 op deze berg gebouwde prieel is in 2005 gerenoveerd en uitgebreid met het Fåfängan restaurant.

Lower City: 19 bouwblokken 

De ‘beneden’ stad bestaat uit 19 bouwblokken met 6 tot 10 verdiepingen. Goed voor 2500 appartementen , 60.000 m2 kantoorruimte en 90 winkels en restaurants. Dit deel sluit aan op het bescheiden wegennet in deze buurt.

De bestaande ferry terminal blijft, met enige aanpassingen, behouden. De kantoren dienen als geluidsbuffer voor de woningen. Alle appartementen kijken uit over het water.

Upper City: 31 torens

De 31 ranke hoog-hout-bouw torens van de Upper City staan bovenop de gebouwen in de Lower City. In deze SkyScrapers met 25 tot 35 verdiepingen komen 3000 appartementen en is ruimte gereserveerd voor zo’n 30 winkels en restaurants.

De woningen hebben een fantastisch uitzicht en staan op een goed gedoceerde afstand van elkaar. Het hooggelegen buitengebied met wandelpromenades zorgt voor prachtige panorama’s en doorkijkjes. De nieuwste constructietechnieken in CLT hout maken dit soort hoog-hout-bouw mogelijk. Hout -de van nature beste CO2 afvanger- is een voor de hand liggende keuze voor deze nieuwe Zweedse stadswijk.