Beeld © PLP Architecture
Het ontwerp bevat op de begane grond openbare functies waaronder een restaurants en een café met terras. Op de bovenste verdieping is een SkyBar gepland met een panoramisch uitzicht op de omgeving. De details voor de verdere invulling van de 25.000 m2 ontbreken nog. Ondertussen is er een derde variant voor de Oakwood Timber Tower op komst. Op het World Architecture Festival 2019 dat in de Amsterdamse RAI zal plaatsvinden van 4 - 6 december zal dit studieproject zeker aandacht krijgen.
Provocatie in hout
'The Oakwood Timber Tower proposals – one in London, and two in the Netherlands – have been designed to improve our sense of urban wellbeing, while being a response to anticipated future needs. Oakwood Timber Tower 1, a feasibility study for an 80-storey, 315 metre engineered mass timber and CLT tower at London’s Barbican, was hugely provocative for the construction industry,' stelt architect Kevin Flanagan en mede-eigenaar van PLP Architecture in zijn artikel The disruptive power of tall timber op ADF (Architects Datafile).
Testcase in hout
De Oakwood Tower is een testcase en tegelijk een ontdekkingstocht naar een nieuwe esthetica in het construeren met hout. Het is een gegeven dat mensen positief reageren op een omgeving waarin hout zichtbaar is toegepast. Of het in de positieve uitstraling dan nog verschil maakt of hout constructief dan wel decoratief wordt toegepast is niet bekend. Echter, gevoelsmatig kan je er wel van uit gaan dat de aanblik van een imposante of verrassende houtconstructie veel meer indruk maakt op passanten en gebruikers dan een decoratieve houtafwerkingen in het exterieur of interieur.
Paraboolvormige hyperbool
De vormgeving van de toren refereert naar de eenbladige ronde hyperbolische constructievorm die voor koeltorens veelvuldig wordt toegepast. Door de ronde doorsnede in de hyperbool te vervormen tot een parabool en de bescheiden mate van insnoering ontstond de huidige interessante en slanke vorm. Bij de voet heeft de toren een middellijn van 24 en 48 meter.
Wybertjespatroon
De gelaagde gevels zijn opgebouwd uit kruislaag gelamineerde houten strengen die elkaar kruisen in de knooppunten. Het wybertjespatroon en de parabool vormige hyperbool moeten de toren de nodige stabiliteit geven. De houten gevelconstructie zorgt in belangrijke mate ook voor de afdracht van de belasting in verticale richting (zwaartekracht). De strengen gelamineerd hout in het weefpatroon bevinden zich (in de omtrek gemeten) steeds op een onderlinge afstand van 3,6 m. De houten strengen zijn in de lengterichting recht en niet gebogen gelamineerd. Deze strengen lopen -uit het lood geplaatst- aan een stuk door van beneden naar boven. Het gelamineerde hout kan op natuurlijke wijze de vereiste buiging in de hyperboloïde 3D-vorm volgen. Het hout draait in de lengterichting iets om zijn as om parallel aan de gevellijn te blijven. Ook in de kern is sprake van eenzelfde doorgaande houtconstructie van voetplaat tot de nok.