Beeld en Video’s © Metsä Wood

Van Niche naar Hype

Het ‘grote’ werk in houtconstrueren is teveel een nichemarkt. En blijft dit zolang toonaangevende marktpartijen blijven focussen op de mainstreammarkt en zich om meerdere redenen niet bezig willen houden met hout:

  • Onbekend maakt onbemind: diverse disciplines weten niet wat er gaande is in hout.
  • Het ontbreekt aan specifieke kennis of vaardigheden en vereist eerst investeringen.
  • Het risico op imagoschade en omzetverlies weerhoudt hen ervan om in een nieuw (hout)avontuur te stappen. 

Omdenken in hout

Wellicht bracht het ‘Omdenken in hout’ het wereldwijd opererende Metsä Wood op het idee om PlanB te lanceren en vanaf 2017 te starten met Open Source Wood. Plan B geeft aan dat de bouw alleen duurzamer te maken is door op wereldschaal met hout te bouwen. Kennis over het construeren in hout biedt Metsä Wood op een presenteerblaadje aan…..en helemaal gratis!

Keert de houtbranche weer terug naar de tijden dat onafhankelijke houtvoorlichting hoogtij vierde? Het in Nederland opererende Houtvoorlichtingsinstituut (HVI) gaf ontwerpers en toepassers gratis advies en deelde de houtkennis. De houtbranche ondersteunde deze initiatieven in de wetenschap dat dit zou resulteren in meer omzet in hout. De ‘subsidiekraan’ werd dichtgedraaid en de voorlichting vanuit het Centrum Hout is grotendeels opgedroogd, dan wel het is niet meer gratis. Keert de onafhankelijke en betrouwbare houtvoorlichting weer terug nu de bouw- en houtbranche een opleving doormaken? 

Geen beter belang dan ....

Het initiatief van Metsä Wood gebeurde natuurlijk ook vanuit het eigen belang. Echter, het siert dit wereldwijd opererende houtconcern dat zij als trendsetter in hout het intellectuele eigendom vrijgeeft van innovatieve houttechnologische ontwikkelingen waarin veel geld is geïnvesteerd.  

Het zou mij niet verbazen wanneer Open Wood Source ook is gestart vanuit het groeiende besef dat een te grote voorsprong in hout een remmende factor is om meer ontwerpers en constructeurs voor hout te winnen. Het vergt een groot verantwoordelijkheidsgevoel om nieuwelingen op het goede spoor in hout te zetten en te houden, betrouwbare kennis te delen en doelgroepen uit te dagen … Alleen dan zal een hype in hout succesverhalen blijven brengen.

Wordt vervolgd…

Open Source Wood is een voortzetting van het project Plan B van Metsä Wood, dat in 2015 werd gelanceerd als een ambitieuze blauwdruk om de mogelijkheden van het gebruik van hout in stedelijke bouw te verkennen.

Executive Vice President Esa Kaikkonen constateerde dat de kennis over modulair ontwerpen en bouwen in hout te weinig of helemaal niet wordt gedeeld. ‘Er gebeurt van alles en de houttechnologie gaat nu zo snel dat kennisoverdracht vaak de bottleneck is ….... Met Open Source Wood kan de sector een aanzienlijke groei realiseren.’ Metsä Wood zette als initiator de eerste belangrijke stap door alles over de modulaire Kerto® LVL-houtelementen gratis beschikbaar te stellen. 

Wie volgt?

Het weggeven van deze know-how op het gebied van geprefabriceerde elementen kan de creativiteit en efficiëntie bij het bouwen in hout zeker ten goede komen. Ingenieur Erik Carsh (Equilibrium Consulting) is enthousiast: ‘Those of us who have expertise have a responsibility to share, and the fastest way is an open source approach promoting knowledge and innovation from all corners of the world.’ Wie volgt?

 

Wordt vervolgd…..

Paul JM Willemse
deHOUTjournalist

 
Meer online info overOpen Source Wood 
En: Waarom zou je deelnemen?