Foto's en tekeningen Copyright C.F. Møller Danmark A/S

Het innovatieve en duurzame appartementencomplex won de eerste prijs van een in 2013 georganiseerde architectuur prijsvraag met toekomstige huisvesting als uitgangspunt.

Het Västerbroplan in het Marieberg-district van Stockholm telt 34 verdiepingen een haalt een hoogte van 110 meter. Het gebouw is ontworpen rond een houten structuur met stabiliserende betonnen kernen. Het zal een opvallend oriëntatiepunt in de skyline worden en de nieuwe ontmoetingsplaats in de stad. De bouw zal naar verwachting in 2022 starten.

Kruislaaghout (CLT)

De houtconstructie wordt opgebouwd uit kolommen en liggers in kruislaaghout (CLT). Het interieur (wanden en plafonds) van de appartementen en de raamkozijnen worden uitgevoerd in hout en dat beeld zal van buitenaf ook zichtbaar zijn.

De architect ziet hout als een vanzelfsprekende keuze wanneer het gaat om materialen voor innovatieve residentiële ontwikkeling. Het milieuvriendelijke en duurzame materiaal zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Hij weet dat menigeen verbaasd zal reageren wanneer ze horen dat een houten structuur juist een zeer efficiënte en effectieve bescherming biedt tegen brand.

Duurzaam

Bij de ontwikkeling hebben aspecten van sociale als ecologische duurzaamheid meegewogen, inclusief het te volgen bouwproces en de materiaalkeuze. Om tegemoet te komen aan de te verwachten levensstijl van de toekomstige bewoners bevat het plan ook een Bike- en Carpool optie beheerd door de woningcorporatie. De appartementen krijgen een keukeninrichting die recycling mogelijk moet maken.

Een ononderbroken dubbele schaal rondom het gebouw vormt een wintertuinzone. De buitenbeglazing van deze extra woonruimte beschermt de houtstructuur tegen weersinvloeden en fungeert als een energie-efficiënte thermische klimaatbufferzone.