Beeld W350 toren © SUMITOMO FORESTRY & NIKKEN SEKKEI

Het ontwerp van het architectenbureau Nikken telt 70 verdiepingen met elk 6500 m2 vloeroppervlak: totaal 455.000 m2. De hybride constructie zal voor 90% uit hout bestaan; in totaal meer dan 180.000 m3. Het interieur zal een volledig houten invulling krijgen. Voor de biodiversiteit kan de groenvoorziening via de naar buiten uitstekende platforms/balkons vrij omhoog klimmen.

Aardbevingbestendig

Aardbeving- en vibratie meettechnieken ondersteunen de verdere uitwerking van het ontwerp en worden ingezet als veiligheidsmaatregel, hetgeen voor deze aardbevingsgevoelige regio noodzakelijk is. Deze meetsystemen  kunnen ook aardbevingen detecteren en onderscheiden van andere trillingen.

4,5 miljard

De bouwkosten zijn geschat op ruim 4,5 miljard Euro (600 miljard yen). Sunitomo Forestry verwacht dat technologische vooruitgang in het construeren met hout er de komende jaren voor kan zorgen dat deze kosten naar beneden kunnen worden bijgesteld.

Hout genoeg

Sumitomo Forestry meldt dat Japan voor twee derde bedekt is met bos. In de OESO-landen zou alleen Finland een nog groter bosareaal bezitten. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Japan grote hoeveelheden ceders en cipressen aangeplant. Sumitomo Forestry acht de tijd rijp om dit hout te gaan oogsten. Na het kappen worden nieuwe bomen geplant.

World Architecture Festival

Het ontwerp van de W350 won in 2018 een WAFX prijs in de categorie Building & Technology en deze zal worden uitgereikt op het WAF congres 2019 in Amsterdam.

Het World Architecture Festival is de plaats waar architecten uit de hele wereld samenkomen om kennis uit te wisselen, inspiratie op te doen en te netwerken. De eerstvolgende bijeenkomst vindt van 4-6 december 2019 plaats in de Amsterdamse Rai. Het WAF is het enige architectuurevenement met presentaties van de invloedrijkste ontwerpers, live- discussies en de jurering van meer dan 500 award-finalisten die worden gepresenteerd, gelardeerd met een info over innovatieve ontwikkelingen, producten….