Beeld en tekeningen © Perkins + Will

Het ontwerp van de Architecten Perkins + Will kwam tot stand in teamverband met de ingenieurs Thornton Tomasetti en de Universiteit van Cambridge. Het wooncomplex telt 80 verdiepingen wat inhoudt dat er een hoogte bereikt kan worden van meer dan 228 meter. In totaal komen er 300 wooneenheden in de toren.

Dreamteam

Of het ontwerp ook gerealiseerd wordt hangt af van de definitieve invulling van het gebied. Bij het team bestaat geen twijfel over het feit dat innovatieve technologieën de hout-hoog-bouw tot nog grotere hoogte zullen brengen dan wat er nu gerealiseerd wordt.

Diagrid in hout

Bij de uitwerking van het River Beech project zijn andere en innovatieve houtconstructieve uitgangspunten gekozen. Door te kiezen voor een uitwendig diagrid-systeem wordt de natuurlijke axiale sterkte van hout optimaal benut. De verticale en zijdelingse belasting wordt opgevangen door deze diagrids in de buitenschil binnenin de toren te koppelen aan de kruisverbanden die zich rond het centrale atrium bevinden. De belastingen worden op efficiënte wijze afgedragen over alle houtconstructieve elementen.

Database SkyScraperCenter

De Global Tall Building Database van de CTBUH bevat meer detailinfo en links over de River Beech Tower. Bijvoorbeeld: een interview met Robert Foster en een gedetailleerde CTBUH publicatie: River Beech Tower: A tall Timber Experiment.