©  Team V Architectuur / Lingotto / Arup en Zwartlicht

De toren wordt 73 meter hoog en bevat ca. 55 appartementen in verschillende afmetingen. Het ontwerp biedt de eerste kopers veel keuzevrijheid: in woninggrootte, aantal woonlagen en de positie van kamers, buitenruimtes en vides. Aan dit prestigieuze project op een toplocatie hangt een stevig prijskaartje. Ruim 70% is reeds verkocht.

Het complex dat begin 2021 wordt opgeleverd bevat op de begane grond een heuse Hortus en een overdekte publieke stadstuin. Daarin worden duurzame technologieën gepresenteerd en kunnen bewoners met groene vingers hun eigen groenten kweken.

Ingetogen houtlook

In Scandinavische hoog-hout-bouw komt vaak een overall beeld in hout naar voren. Zowel in het exterieur als het interieur. Bij HAUT koos Team V voor een ingetogen houtlook. In een wat zij noemen ‘sterk en simpel gevelontwerp, met witgrijze vloerbanden en hoge ramen, zijn de balkons schijnbaar willekeurig in- en uitgeschoven.’ In de artist impressies van FPW leggen alleen de houten plafonds een zichtbare link naar de voor de rest weggewerkte geprefabriceerde houtconstructie in kruislaaghout. Deze houtlook in het interieur zet zich door aan de onderzijde van de grote overstekken (en de balkons) op de puntige hoek. De gevels zijn energieopwekkend. In totaal wordt ca 3000 m3 vurenhout verwerkt.

CO2 reductie

Hout is het enige bouwmateriaal dat tijdens de groei CO2 opslaat. Het kan een positieve bijdrage leveren in het terugdringen van de CO2 uitstoot. Projectontwikkelaar Lingotto, architect Team V en adviseur Arup geven in hun video aan dat zij met HAUT willen laten zien dat hout-hoog-bouw in Nederland dé bouwmethode van de toekomst is. Het gebouw scoort een CO2-opslag van ca. 1,9 miljoen kg. Dankzij deze en andere duurzaamheidsmaatregelen kreeg dit Nederlandse project als eerste woningbouwproject het ontwerpcertificaat BREAAM Outstanding. Ook won het ontwerp de internationale BREEAM Award voor het beste woongebouw van 2018.

Omdenken

Door anders te kijken ziet Lingotto dingen die anderen vaak (nog) niet zien. Met een frisse blik volgen zij andere dan de gebaande paden en ontwikkelen zij nieuwe gebieden en unieke gebouwen. Lingotto heeft een aantal nieuwe woorden uitgevonden, samengesteld uit bestaande begrippen. Of zoals ze zelf aangeven: ‘Door onze werkwijze en manier van kijken zijn onze projecten bruikdienstig, restructief en futumorfant’.

Feiten en getallen

  • Start opdracht 2016
  • Start bouw eind 2018
  • Oplevering begin 2021
  • Ontwerp Team V Architectuur
  • Adviseur consturctie, installatie, bouwfysica en duurzaamheid Arup

Prijzen

  • 2018: Nominatie WAF Awards, categorie ‘Residential – Future Project’
  • 2018: International BREEAM Award, categorie Homes – Design
  • 2017: Genomineerd voor de ABB LEAF Award, categorie Best Future Building – Drawing Board