2019/03/18 • Editie 46

ONTWERP

Claro: supersterke en lichtgewicht stelling

Satellite 2019: Mutarq, Mexico

De Mexicaanse ontwerpstudio Mutarq wilde zoveel mogelijk boeken uitstallen in een minimalistische stellingkast, die heel eenvoudig en supersterk in elkaar steekt. Zonder schroeven, lijm of andere verbindingsmiddelen zet je Claro stelling in elkaar. De standaard uitvoering weegt slechts 8,5 kilo en kan veel dragen! Het ontwerp is weer te zien op de SaloneSatellite in Milaan, het designplatform voor aanstormend talent, onder de 35 jaar.

ONTWERP

Knooppunt in Tjeana Kina

Qian Jiang op SaloneSatellite 2019

Een tafelblad dat boven vier poten lijkt te zweven vereist speciale aandacht voor de stabiliteit van het onderstel. De Chinese ontwerper Qian Jiang bedacht een zeer slimme knooppunt constructie. Hij ontwierp een koppelstuk dat de horizontale en verticale houten onderdelen ijzersterk aan elkaar koppelt, en ook weer is los te koppelen. Ook in 2019 zal hij zijn vinding demonstreren op de SaloneSatellite in Milaan. Zie de video van deHOUTjournalist.

ONTWERP

SALONE DEL MOBILE MILAN

9 t/m 14 april

De 58e editie van de Salone del Mobile vindt plaats van 9 t/m 14 april 2019. Vindingrijkheid is het thema dat dit jaar extra aandacht krijgt en deel uitmaakt van het DNA dat deze meubelbeurs voor ontwerpers, bedrijven en merken internationaal gezien zo succesvol maakte. De beurs is in nieuw jasje gestoken en zoals bekend vinden op en buiten de beursvloer allerlei activiteiten plaats.

TOEPASSING
Meubels

Sleutelstuk als houtverbinder

Leafling kruk zit als gegoten

Het lijkt erop dat op elk hoekpunt van de Leafling kruk een sierlijk ornament in het hout is geslagen. Echter, deze met messing 'electroplated' stalen spatvorm verhult de crux: een superslimme, onzichtbare  verbindingstechniek, bedacht door ontwerper en architect Ammar Kalo. Het opsluitstuk is organisch vormgegeven en grijpt zich vast in het hout. De onderdelen worden onwrikbaar aan elkaar gekoppeld. De kruk is leverbaar in essen en walnoot.

TOEPASSING
Meubels

Doe-het-zelf kruk Valdo

Stefano Carta Vasconcellos: eerste prijs SaloneSatellite

De Valdo kruk was het eerste ontwerp in berkentriplex waarmee Stefano Carta Vasconcellos doorbrak. Met zijn doe-het-zelf bouwpakket voor een kitchenette won hij in 2018 de eerste prijs in de Awards die de SaloneSatellite sinds 2010 uitreikt. Ook in 2019 zal Stefano deelnemen aan SaloneSatellite, de expo voor aanstormend en beginnend ontwerptalent onder de 35 jaar. Hij zal dan zijn nieuwste project lanceren: CraftByData: 3D printwerk voor huisraad.

TOEPASSING
Sport & Spel

Holzpark Klybeck, Bazel

Artistieke vrijplaats

De voormalige site van Migrol Bouw in Bazel is sinds 2014 de locatie van het Holzpark Klybeck. Nergens anders vind je zo'n mix van een dadendrang in recreëren, bijzondere eettentjes en festiviteiten. De plek staat vol interessante gebouwtjes van het merk Eigenbau, met name in hout. Momenteel bevindt het terrein zich in een winterslaap, maar oh wee als de lente zich aandient dan is het weer genieten langs de Basler-Rijn.

TOEPASSING
Meubels

Kong Ming Lock als sluitstuk

Haoxuan Zhong: Patting stool

Zo op het eerste gezicht denk je dat deze Patting kruk, die is uitgevoerd in berkentriplex en met ijzerdraad bij elkaar wordt gehouden, in elkaar lazert zodra je erop gaat zitten. Niets is minder waar, laat de ontwerper Haoxuan Zhong zien. Zodra hij plaatsneemt, staat de in eerste instantie wiebelende en wankele kruk ineens als een huis. Door het gewicht van de ‘bezitter’ veert de kruk ineen en verstijft de constructie.

ONTWERP

SALONESATELLITE MILAN 2019

Voedsel als inspiratiebron

Ook de 22e editie van de SaloneSatellite biedt jonge ontwerpers onder de 35 jaar opnieuw een uitgelezen kans om zich internationaal aan een groot publiek te presenteren. Het evenement dat gelijktijdig plaatsvindt met de Salone del Mobile Milan trekt ook talentscouts aan die op zoek zijn naar aanstormend talent en vernieuwend of bijzonder design. Uiteraard zet deHOUTjournalist de houtitem in de spotlights. In 2018 won Stefano Carta Vasconcellos (Italië) de eerste prijs met zijn Cucina Leggera