Foto’s Salone del Mobile Milano. Andrea Mariani 

Veel van de prototypes zijn na de lancering op de SaloneSatellite in productie genomen. Veel van de 10.000 ontwerpers die zich sinds 2010 op dit evenement voor het eerst hebben gepresenteerd zijn grote namen geworden in de designwereld. Aan SaloneSatellite neemt een select gezelschap ontwerpers deel die afkomstig zijn van 270 internationale ontwerpscholen. Dit jaar nemen ca 550 exposanten bezit van de 3.000 m2 standruimte in de hallen 22-24. 

SaloneSatellite Awards

Sinds 2010 worden drie SaloneSatelite Awards uitgereikt aan spraakmakende ontwerpen/ontwerpers. Sinds 2017 is daaraan een speciale aanmoedigingsprijs toegevoegd van de Banca Intesa Sanpaolo. De winnaars in 2018 worden opnieuw geëxposeerd.  

De eerste prijs ging naar Stefano Carta Vasconcellos (Italië) voor zijn Cucina Leggera (Light Kitchen -project). Zijn mini-keukenblok wordt samengesteld uit de elementen van berkentriplex die op een simpele manier in elkaar steken. Stefano Carta Vasconcellos ontwierp in dezelfde systematiek met berkentriplex de kruk Valdo waaraan deHOUTjournalist al eerder aandacht besteedde. 

De tweede prijs ging naar Tink Things (Kroatië) voor het project en de producten die vormgeven aan een comfortabele en stimulerende omgeving voor kinderen van alle leeftijden. Yuri Himuro (Japan) werd derde voor het Soft Block- project, een nieuw thuis decoratief object dat herinnert aan een blok speelgoed.

De Europese jaarprijs voor cultureel erfgoed werd toegekend aan Sakari Hartikainen (Finland) voor zijn Savoa- project, een ecologisch duurzame tabel die de zoektocht naar harmonie in ons leven weerspiegelt. Ten slotte werd de Banca Intesa Sanpaolo Award uitgereikt aan Mutarq (Mexico) met het Claro- project, een platte en ultralichte boekenkast die meer opslagruimte biedt met minimaal materiaalgebruik. 

Design & Food

Het thema Design & Food heeft ontwerpers geïnspireerd om antwoord te geven op de vraag: wat brengt de broodnodige wereldwijde voedselrevolutie aan nieuwe vormgeving en technologieën en revivals van traditionele handvaardigheden.

Experimenten en prototypes geven richting aan toekomstig design in meubels, servies, keukens en het nieuwe eten en hulpmiddelen.