Beeld © Anders Berensson Architects

Stockholm wil het aantal auto's in het straatbeeld van het centrum terugdringen en ruimte creëren voor meer woningen, maar dan wel zonder groen in te leveren. Dan zou het op zich legitiem zijn om bestaande parkeergarages op te offeren voor de nieuwbouw van woningen, winkels en restaurants. Echter, de parkeergarage Parkaden is door zijn kenmerkende gevels zo’n bekende verschijning in het straatbeeld geworden dat je je wel drie keer moet bedenken om deze icoon in de Zweedse Architectuur te slopen. 

Parkaden

De parkeergarage Parkaden is een van de beroemdste gebouwen in Zweden, ontworpen door architect Hans Asplund. Kenmerkend voor dit gebouw is het patroon met cijfers in de gevel als oriëntatiepunt voor gebruikers van de parkeergarage. Een ander kenmerk is de constructieve opbouw met de hellende vloervelden. Voor de herbestemming van het gebouw zullen deze hellende parkeerdekken met een lage plafondhoogte verdwijnen en dat kan zonder het gevelaanzicht aan te tasten. De nieuwe toren rijst van binnenuit omhoog en het opgaande gevelbeeld laat een oplopende cijferreeks zien die eindigt op 39, de op een na hoogste etage. De 40ste etage wordt een openbaar dakterras. De cijfercollages per verdieping is een knipoog naar Parkaden.

Respectvol

Uit respect voor de oude meester is de buitenschil van de wolkenkrabber 6 meter teruggeplaats ten opzichte van de bestaande gevels. De ranke toren rijst vanuit het hart omhoog. Enerzijds levert dit op de zevende (hoogste) etage van de voormalige Parkaden ruimte voor een groot openbaar terras. Anderzijds kunnen de lager gelegen verdiepingen door de nieuwe kern zonder problemen naar de nieuwe bestemmingshoogte worden gereconstrueerd.

Kruislaaghout CLT

Trätoppen telt 40 verdiepingen. Voor de hoofdconstructie en de gevels wordt kruislaaghout (CLT) gebruikt. Van de 33 verdiepingen die boven de voormalige parkeergarage uitsteken, zijn er 31 gereserveerd voor woningen en 2 voor horeca / terras. De eerste zeven verdiepingen in de zone van de oude parkeergarage krijgen een horeca- en winkelbestemming. Wordt de wolkenkrabber gerealiseerd is deze toren het hoogste gebouw in het centrum van Stockholm.

Feiten en getallen

  • Hoogte 133 m
  • Breedte 35 m
  • Diepte 18 m
  • Totaal aantal verdiepingen 40
  • Woningen op 8ste t/m 39ste verdieping
  • Totaal 250 appartementen: 8 per verdieping
  • Vloeroppervlak per verdieping 630 m2
  • Openbaar terras op 40ste en 7de verdieping
  • Winkels en horeca begane grond t/m 6e verdieping