Afbeeldingen © PLP Architecture

De Oakwood Tower zou na de Shard de hoogste SkyScraper in London worden. De 80 verdiepingen tellende woontoren zou bij realisatie ver uitsteken boven de tot dan toe gerealiseerde hout-hoog-bouw. Met deze ontwerpstudie in hout wilde het onderzoeksteam bewijzen dat de Oak Wood Tower’s geen fictie, maar werkelijkheid kan worden ‘all over the world’.

Oak Wood Tower 2 NL

Eerder besteedde deHOUTjournalist al aandacht aan de haalbaarheidsstudie voor deze 130 meter hoge ‘Oakwood Timber Tower 2: the Lodge’ die in opdracht van het Nederlandse Provast plaatsvindt. Dit initiatief sluit aan op een eerder gestart onderzoek voor de realisatie van eenzelfde soort Oakwood Timber Tower 1 in het centrum van Londen.

Onderzoeksteam

Voor beide projecten werkt het architectenbureau PLP Architecture samen met Smith en Wallwork Engineers en het Center for Natural Material Innovation University of Cambridge. Het ontwerpvoorstel voor de Oak Wood Tower 1 is de eerste in een reeks houten wolkenkrabbers die met financiering van de UK Engineering and Physical Sciences Research Council wordt onderzocht. 

Hoog, hoger en hoogst

Architecten willen en kunnen scoren in hout. Het is hoog, hoger en hoogst in de hoog-hout-bouw. Het besef dat hout een hernieuwbare grondstof is en nieuwe technologische ontwikkelingen aan het houttoepassen zeer specifieke en innovatieve kenmerken meegeeft zet het naast, zo niet in een voorrangspositie ten opzichte van de concurrentie. Construeren in hout vereist andere know-how en vaardigheden dan beton en staal en het is niet iedereen gegeven om een hoogstandje in hout te realiseren. Hout vraagt een andere en geëigende benadering in het vormgeven en construeren. 

Belangstelling groeit

Het toepassen van hout als constructiemateriaal in hout-hoog-bouw kan rekenen op een groeiende belangstelling. De potentiele voordelen van hout overtuigen steeds meer ontwerpers om deze hernieuwbare grondstof naast beton en hout een kans te geven.

Onderzoek richt zich ook op andere potentiële voordelen die hout kan opleveren. Bijvoorbeeld lagere bouwkosten, een snellere bouwtijd, verhoogde brandwerendheid en significante reducties in het totale gewicht van gebouwen. De conceptuele voorstellen voor deze wolkenkrabber moet meer dan 1.000 wooneenheden opleveren. 

Brandveiligheid

Het meest voor de hand liggende onderwerp dat bij hoog-hout-bouw speelt is de zorg om brandveiligheid.

Het team dat bij het project betrokken is, stelt dat in het conceptuele ontwerp waarin kruislaaghout wordt toegepast. Uiteindelijk zal deze hout-hoog-bouw alle brandveiligheidseisen die gelden voor dit soort gebouwen in staal en beton zal evenaren, dan wel overtreffen.

Uit onderzoek blijkt dat  houten gebouwen een positieve effect hebben op de gezondheid van gebruikers en bewoners. Recent is aangetoond dat kinderen die onderwijs krijgen op scholen met een houtconstructie beter presteren. 

Awards

  • 2017 Architects 'Journal - AJ 100 Architectural Collaboration of the Year (Finalist)
  • 2016 RIBA President's Award voor ontwerp en technisch onderzoek
  • 2016 Structural Timber Award (Finalist)