2019/01/21 • Editie 39

ONTWERP

Provocaties in hout

130 meter hoge hyperbool

De haalbaarheidsstudie voor  de 130 meter hoge The Lodge: Oakwood Timber Tower 2 gebeurt in opdracht van het Nederlandse Provast. Dit initiatief sluit aan op een eerder gestart onderzoek voor de realisatie van eenzelfde soort Oakwood Timber Tower 1 in het centrum van Londen. Voor beide projecten werkt het architectenbureau PLP Architecture samen met Smith en Wallwork Engineers en het Center for Natural Material Innovation University of Cambridge.

ONTWERP

Woontoren HAUT, Amsterdam

73 meter hoog

Aan de Amsterdamse Amstel is de bouw gestart van de 21 verdiepingen tellende woontoren HAUT. Het ontwerp van Team V is daarmee vooralsnog de hoogste vorm van hout-hoog-bouw in Nederland. De promotie van deze ‘haute couture in hout’ ziet er super gelikt uit. Niet zo verwonderlijk, want HAUT wil een voorbeeldproject zijn voor innovatief en duurzaam bouwen in hout.

ONTWERP

Västerbroplan, Zweden

Wordt 110 meter hoog

In 2023 viert de grootste Zweedse woningbouwcorporatie HSB Stockholm haar 100 jarig bestaan. Tegen die tijd moet het jubileumproject HSB2023 Västerbroplan opgeleverd zijn. De prestigieuze skyscraper in hout is ontworpen door C.F. Møller Architects in samenwerking met architect Dinell Johansson.

ONTWERP

Lagos Wooden Tower

87 meter hout-hoog-bouw

Architect Hermann Kamte ontwierp zijn eerste experimentele hoog-hout-toren voor de wijk Ikory in de Nigeriaanse stad Lagos. Hij won er allereerst een WAF prijs in de categorie Cultuur Identity mee op het Wereld Architectuur Festival in 2017. Hout speelt zowel in de constructieve opbouw als de vormgeving van de gevels een hoofdrol. Of deze droom in hout uitkomt is nog niet duidelijk.  Inmiddels trekt Kamte de aandacht met een tweede spectaculair ontwerp voor Kameroen.  

HOUTBLOG

The sky is the limit

Wolkenkrabbers in hout. Het wordt menens en het lijkt er ineens op dat iedereen de hoogste score in hout wil maken. Nederland laat zich niet onbetuigd, zoals je deze week online in het weblog magazine deHOUTjournalist kunt meebeleven. Projecten staan in de startblokken of zijn in uitvoering.