Beeld © HKA | HERMANN KAMTE &ASSOCIATES

Kamte vond zijn inspiratie voor deelname aan de ITAD competitie in 2017 in de Baobab (Apenbroodboom), de traditionele Afrikaansecultuur en architectuur en koppelde dit aan zijn interesse voor de biomimicry-architectuur. De toren met 61 verdiepingen zal naar schatting een hoogte krijgen die boven de 250 meter moet uitkomen.

Biomimicry

Het ontwerpen van een stad is een zeer complexe opdracht geworden. De architectuur staat voor verschillende uitdagingen bij het ontwerpen van duurzame en slimme steden. Kantoorgebouwen nemen na woongebouwen een groot deel van de beschikbare ruimte in beslag. Beiden gebouwtypen vragen een adequate oplossing voor het terugdringen van het al maar groeiende energieverbruik.

Door biomimicry toe te passen binnen de architectuur wordt de basis gelegd voor een duurzame samenleving. Alles wat gemaakt en gedaan wordt past vanaf het ontstaan binnen het ecosysteem. Architectuur is praktisch. Het vakgebied is daardoor uitermate geschikt om de kennis van de natuur te vertalen en te ervaren. ​​Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat de bouwwereld de samenwerking aangaat met meer dan alleen de partijen in de bouw. Samenwerkingen met andere disciplines zoals biologen, milieu technici, IT-specialisten en de overheid zijn nodig om de stap te kunnen zetten naar een genetische architectuur. ​Klik hier voor meer info over biomimicry-architectuur

Verkleinen ecologische voetafdruk

In het jaar 2050 telt de wereld ongeveer 11 miljard bewoners, waarvan er 7 miljard in het stedelijk gebied zullen wonen en werken. Wolkenkrabbers dienen zo slim ontworpen te zijn dat zij een adequaat oplossing bieden voor de groeiende vraag naar ruimte, energie, milieu, ecologie en biodiversiteit. Deze stedelijke groei dient volgens architect Herman Kamt gepaard te gaan met het verkleinen van de ecologische voetafdruk.  

Baobab adoratie

Voor de invulling van de Biomimicry keek Kamte vol bewondering naar de Baobab (Apenbroodboom) waarvan sommige exemplaren, dankzij de bijzondere natuurlijke eigenschappen, eeuwenlang wisten te overleven. De Baobab is Afrika en een legende over deze 'Tree of Africa' vertelt dat deze boom de natuur wilde imiteren op z’n kop groeit met de wortels in de lucht. De boom heeft een uniek uiterlijk en er groeien slechts 9 soorten op onze planeet. De Afrikaanse baobab (Adansonia digitata), beter bekend als de apenbroodboom, groeit op de savanne in het midden en zuiden van Afrika. De boom, die duizenden jaren oud kan worden, kan wel zo’n 500 m3 hout in zich hebben. Er bestaan exemplaren die duizenden jaren oud zijn, die nu door klimaatveranderingen worden bedreigd en afsterven (NRC 12-06-2018).

Hout

Kameroen beschikt over het op een na grootste bosareaal in tropisch Afrika. In de ca. 22 miljoen hectare bos groeien ongeveer 300 verschillende houtsoorten. Het ontwerp refereert naar de geschiedenis van de ‘site’, de oude kern van een stad. Kunst, beeldhouwkunst en de lokale cultuuruitingen worden gesymboliseerd door eivormige en amorfe structuren. 

Volgens Kamte geeft hout de beste vingerafdruk van Moeder Natuur aan een gebouw. Het verbindt de natuur met een kunstmatige omgeving. Geen twee stukken hout zijn gelijk en dat natuurlijke karakter is de kracht van deze grondstof. Voor de structurele haalbaarheid en de duurzaamheid wordt gelamineerd massief hout toegepast. Gelamineerd hout is goed bestand tegen brand en maakt grote overspanningen mogelijk. De kolommen worden sowieso gemaakt van hout: de liggers voor alsnog van staal en beton.

Flexibele invulling

De dynamische vorm van de toren maakt een flexibele ruimtelijke indeling mogelijk rond de kern, waarin alle noodzakelijke onderdelen voor de infrastructuur zijn ondergebracht. De ruimtes buiten de kern zijn uniek in termen van esthetiek en comfort. De vloervelden vervullen dezelfde functie als de Sky-gardens. Het biedt de natuur in verschillende perspectieven: op het niveau van de geplande Sky-gardens zelf en in het uitzicht naar de horizon. De groene gevels verbeteren het micro-klimaat en leveren een comfortabel leefklimaat in de binnenruimte. De Native SkyScraper in hout zou een nieuwe dimensie kunnen geven aan het centrum van Yaounde met zijn doorgaans kubusvormige bebouwing.