Foto's Guus Baggermans

Anne de Jongh maakt vrij werk en voert in opdracht of op commissiebasis projecten uit. Voor Matmatic levert het Duitse Out for Space het rotan dat is geïnjecteerd met natuurlijke harsen. ‘Daardoor krijgt het rotan een hogere sterkte en stijfheid. Het hout voor de ringvormige krukzitting en de doorlopende arm-rugleuning in de stoel zijn met de hand gebogen.’

Webben en matten

Er bestaat een verschil tussen het authentieke ‘matten’ en het 'webben' van stoelen. Voor beiden kan rotan worden gebruikt. Bij matten in de oorspronkelijke ronde doorsnede en bij webben gesneden. Bij Matmatic is webbing toegepast. Het algoritme dat het rotan vlechtpatroon kenmerkt is vertaald naar een computerprogramma. Ontwerpers kunnen hiermee nieuwe hedendaagse vlechtpatronen ontwikkelen.

Rotan

Rotan komt van de klimmende palm (Calamus rotang) uit Zuidoost-Azië. Aanvankelijk groeit de plant verticaal, tot zo’n 10 m hoogte. Daarna groeit de stengel horizontaal verder en kan wel 200 m lang worden. De bladeren zijn 80 cm lang en hebben bladstelen die bezet zijn met stekels, waarmee de plant zich vasthaakt aan de omringende bomen. Zo zoekt rotan zijn weg door het bladerdak.

De lange stengels zijn taai, buigzaam en uniform van doorsnede. Om die reden worden ze al eeuwen gebruikt voor allerlei vlechtwerk, wandelstokken en voor  de verwerking in meubels. De vruchten scheiden een harsachtige substantie af die als kleurstof dient en ‘drakenbloed’ wordt genoemd.

Dikte 3 tot 50 mm

Rotan (Calamus rotang) is een palmachtige slinger- en klimplant die hoofdzakelijk groeit in de oerwouden van de Indische Archipel. Rotan behoort komt voor in diktes van 3 tot 50 millimeter. Het is taai en tegelijk buigzaam, soepel en tegelijk sterk en vooral van een ultieme natuurlijke schoonheid. Bij uitstek geschikt voor meubelen. Geen enkel rotanproduct is gelijk van vorm, kleur en afmeting. De kunststof alternatieven, zoals geperst vlechtwerk of loom missen die natuurlijke charme en zijn regelmatig van kleur en structuur. Rotan is een milieuvriendelijk product. Meubels –geheel uit rotan- zijn uitzonderlijk sterk en duurzaam en bestaan uit louter natuurlijke componenten.

Grote diversiteit

Rotan is de verzamelnaam van een grote diversiteit aan plantensoorten, grassen en boombladeren die voor rotan meubelen geschikt zijn. Ook worden verschillende delen van de planten gebruikt.

  • Manou (rotan) is een liaanachtige plantensoort. Hard, zeer buigzaam en in grote lengte leverbaar.
  • Pitriet is het dikke deel van de rotanstok. In vele kleuren afgewerkt leverbaar. Vlechtstengels van drie tot vier millimeter dik worden machinaal gevlochten. 
  • Pulut de jonge rotanstengel met schil in een natuurlijk lichte en glanzende kleur en zichtbare groeiringen. Houdt zich goed in een vochtige omgeving.
  • Peel, webbing is de schil van de rotanstok. Wordt in repen gesneden, gevlochten en daarna afgewerkt met een al dan niet glanzende laklaag.
  • Zeegras is een grassoort waarvan de sterke bladeren tot touwen worden getwist voor de weaving. Groene kleur wordt natuurlijk beige-groen.
  • Bananablad wordt tot touwen gedraaid voor het vlechten. Heeft een natuurlijke, matbeige kleur.
  • Abacca is een boomsoort. Bladeren lijken op bananenblad. Kleur is natuurlijk bruin gemêleerd.
  • Cane (rotan) is een bamboe grassoort. De stengels worden gesplitst voor vlechtwerk. Er zitten haartjes aan het cane die scherp aanvoelen.
  • Loom is geen natuurlijke rotanplant. Komt uit Engeland. Is een speciaal soort bewerkt en tot koorden getwist papier. In de kern van de verticale koorden zit metaaldraad. In diverse kleuren leverbaar.