Foto's [PR]ess Productions, Secto Design

De houten lamparmaturen van Secto Design zijn ruimtelijke lichtobjecten. De plafonnière past in de designfilosofie van de meermaals onderscheiden architect Seppo Koho: ‘Een lamp is niet louter een bron van licht. Het zijn ook ruimtelijk vormgegeven objecten tegen het plafond en de wand.’

Plafonnière Kuulto 9100

Het op beurzen getoonde prototype van de Kuulto 9100 gaat dit jaar in productie. Een grid van houten berkentriplex baleinen is over de acrylaat kap met een LED lichtbron gezet. Het armatuur heeft een doorsnede van 52 cm en een opbollende hoogte van 13,5 cm aan de buitenranden die naar 16 cm gaat in het centerpunt van de lamp.

De Kuulto is leverbaar in naturel berken, wit en zwart gelamineerd hout. Er wordt een versie uitgebracht afgewerkt met noten fineer. Al het verwerkte hout is PEFC gecertificeerd.

Tafellamp Teelo 8020

Secto Design lanceerde onlangs de Teelo 8020. In deze dressoir- of tafellamp manifesteert zich dit keer niet de zo kenmerkende structuur van cirkelvormig geplaatste slanke en gebogen houten baleinen. Bij de Teelo vormen twee identiek rond-gebogen delen berkentriplex de kap en voet en die zijn haaks aan elkaar verbonden.  Onder de kap bevindt zich de lichtbron.

De Teelo is leverbaar in berken naturel en notenfineer. Hoogte 38 cm, breedte 33 cm, diameter boog 11 cm. Gewicht 0,8 kg. Lichtbron E27, LED max 20 W. Lumen 1055 tot 2800. IP 20

Sinds 1995

Tuula Jusélius van Secto Design werkt sinds 1995 samen met ontwerper/architect Seppo Koho en in die tijd richtte Secto zich op meubels van gelamineerd hout. Beiden zijn aanhangers van het Scandinavisch Design en vakmanschap in Scandinavisch hout (Nordic Wood). Houten lampen bestonden in de begintijd van Tuula niet. De eerste Secto lamp is nog steeds een van de toppers uit het assortiment. Seppo Koho zocht voor zijn eerste prototypes een producent en vond in Tuula Jusélius de ideale partner. Hij maakte het mogelijk om de lampen seriematig met de hand te maken. Na de Secto creëerde het ontwerpbureau van Seppo Koho’s de Octo, Victo, Puncto, Kontro, Owalo en de spiraal Aspiro Sinds 2000 richt de Tuula Jusélius's company zich geheel op het ontwerpen en produceren van houten lampen. Secto Design wordt in Nederland vertegenwoordigd door Tunnelmadesign.