2019/01/07 • Editie 37

HOUTBLOG

Season's Greetings

Vitra Campus

Deze week staat deHOUTjournalist in het teken van Vitra. Het is elke keer weer een feest om de locatie in het Zuid-Duitse Weil am Rhein te bezoeken. Een uitgekiend marketing concept zorgt ervoor dat de Vitra Campus een publiekstrekker vanjewelste blijft.

ONTWERP
Vintage

Potato Chip Chair

Eames LCM stoel 1945/1946

De lage LCM Chair en hoge DCM Chair zorgden voor de doorbraak van Charles Eames. Deze stoelen zijn vanaf 1946 door Herman Miller op de markt gebracht. In 1957 sloot Vitra een licentieovereenkomst met Miller en begon zij deze en andere Eames klassiekers exclusief te produceren voor Europa en het Midden-Oosten. Afgebeeld is een set van vier LCM stoelen plus de CTM koffietafel van voor 1957 die nog het Miller label draagt.

KNOW HOW

Het Project VITRA

Van 1957 tot .......

Het Project Vitra begon in 1957 in Bazel en Weil am Rhein. De oprichters van het bedrijf, Willi en Erika Fehlbaum startte toen met de productie van de meubels ontworpen door Charles en Ray Eames en George Nelson. Het zijn de klassiekers binnen de hedendaagse collectie. De naamgeving Project Vitra onderstreept dat het alle deelnemers om veel meer gaat dan louter het bedrijf. Het is een verhaal is zonder einde… maar ontegenzeglijk is en blijft het economische succes de basis voor het bestaansrecht van Vitra.

ONTWERP

Vitra Schaudepot

Een schat aan design icons

De meubelcollectie van het Vitra Design Museum is een van de belangrijkste en grootste in de wereld. In het Vitra Schaudepot dat in 2016 de deuren opende voor het design-minnend publiek, zijn ongeveer 7000 meubels en meer dan 1000 lichtobjecten ondergebracht en worden deze objecten aldaar geëxposeerd. Het depot bezit ook tal van archieven, waaronder de nalatenschap van Charles & Ray Eames, Verner Panton en Alexander Girard. Een bezoek aan deze uitstalkast is een aanrader. Bijvoorbeeld als tussenstop voor reizigers naar de Salone del Mobile in Milaan.

ONTWERP

Beautycase in design

VitraHaus

Het VitraHaus, ontworpen door het architectenbureau Herzog & de Meuron, is een bijzondere beautycase waarin je de mogelijkheden van de Vitra ‘Home Collection’ kunt ontdekken. Met gevoel voor stijl worden klassieke en nieuwe meubelontwerpen met allerlei gadgets in een wisselende stijl gepresenteerd. Het spraakmakende gebouw bestaat inmiddels 10 jaar en geeft bezoekers nog steeds het gevoel dat zij thuiskomen in hun gedroomde designwereld.

ONTWERP

Blockhaus in Noords grenen

Model Thomas Schütte opgeschaald

In het buitengebied op de Vitra Campus is in 2018 het Blockhaus in gebruik genomen. Dit bouwwerk in massief rondhout is ontworpen door de Duitse kunstenaar Thomas Schütte en doet dienst als schuilplaats en drinkplaats. De vormgeving volgt andere principes dan de door diverse architecten ontworpen gebouwen op de Campus en vormt daarmee een dubbelzinnige tegenpool.