Swedish Match is een van de grootste fabrikanten van lucifers ter wereld. Het bedrijf ontstond uit de luciferindustrie die zich rond 1850 in Zuid Zweden ontwikkelde. Vroeger waren er meer dan 130 lucifer fabrieken door Zweden. Een daarvan stond in Uddevalla, die over genomen is door Swedish Match rond 1960. Vandaag de dag is Swedish Match Zwaluw Industries AB (SMI) de enige grote speler binnen Europa. Daarnaast bundelde het concern in de loop der jaren ook talloze importeurs en lokale fabrieken buiten Zweden, waaronder de Amsterdamse importeur J.W. Attema & Co. Dit bedrijf introduceerde Zwaluw, toen nog geproduceerd in de Uddevalla Tändsticksfabrik, in 1895 op de Nederlandse markt. Attema stond daarmee aan de basis van een merk dat al meer dan 115 jaar verkrijgbaar is op de Nederlandse markt.
Made in Sweden
Zweden is nog steeds bij uitstek het land om lucifers te produceren. Allereerst is er voldoende Espen (populieren) hout beschikbaar. Deze houtsoort heeft de ideale karaktereigenschappen. Het splintert niet, is enigszins flexibel, breekt niet makkelijk en is sterk. Het koele klimaat is ideaal om de lucifers gedurende het proces voldoende te laten afkoelen om de gewenste kwaliteit te waarborgen.
Zwaluw als beeldmerk
In de periode 1890 tot 1920 fuseerden de meeste van de Nederlandse luciferfabrikanten en sinds 1980 worden er in ons land geen lucifers meer geproduceerd. Zwaluw is het enige merk dat overeind bleef. Het beeldmerk is bedacht door de Amsterdamse importeur J.W. Attema & Co, die lucifers in een uniek en herkenbaar beeldmerk op de Nederlandse markt wilde introduceren. De Nederlandse Zwaluw is gekoppeld aan het lucifermerk.
Veiligheidslucifer vervangt strijklucifer
Sommige consumenten linken de naam SÄKERHETS TÄNDSTICKOR vaak ten onrechte aan de houten tandenstoker. Safety light stick betekent letterlijk veiligheidslucifer. De vermelding Pariffinerade op de verpakking maakt deel uit van deze claim.
De veiligheidslucifer is de opvolger van de strijklucifer die twee decennia eerder ontstond. Deze strijk- of wrijvingslucifer ontbrandt door de hitte die ontstaat door de kop van de lucifer (snel) over een ruw (of stroef) voorwerp te strijken. Dit beeld kent wel bijna iedereen uit oude ‘westerns’ waarin stoere cowboys de lucifer ontsteken door deze in een rappe beweging over de zool van de laars te halen. De huidige veiligheidslucifer ontvlamt alléén wanneer deze bij een bepaalde temperatuur in contact komt met een oppervlak dat is gedrenkt in een speciaal preparaat. Deze laag is aangebracht op de zijkanten van het luciferdoosje. Door het houten stokje met paraffine te behandelen, blijft de lucifer stabiel branden en wordt nagloeien voorkomen.
Vier talen
Dat het woord Zwaluw in 4 talen op de verpakking staat, komt voort uit de rijke geschiedenis van het merk Zwaluw. Het succes in Nederland leidde tot een wereldwijde export, maar deze concentreerde zich toch voornamelijk op west Afrika. Zwaluw is nog steeds verkrijgbaar in Sierra Leon, Gambia, Singapore en Bermuda, maar de Nederlandse markt is veruit de meest trouwe markt voor het merk Zwaluw en een begrip in Nederland.
Vier medailles
De vier beeldmerken aan de zijkant van de Zwaluw zijn de medailles die de zwaluw lucifer gewonnen heeft voor de kwaliteit van de lucifer. In de 20e eeuw, toen aanstekers nog nauwelijks gebruikt werden, bestonden er internationale beurzen voor de luciferindustrie. Zwaluw heeft vier keer de prijs gewonnen als beste lucifer op de markt.
Rood-geel-zwart
In Nederland groeide generatie na generatie op met de rood-geel-zwarte tändstickor doosjes uit Uddevalla op de keukentafel. De fabrikant had de euvele moed om de verpakking met een facelift de 21e eeuw in te doen ingaan. Veel consumenten herkenden in de nieuwe verpakking echter niet meer het vertrouwde merk en de geliefde tändstickor leek gevlogen.
Wedergeboorte
Inmiddels is de oude vertrouwde verpakking weer terug in de schappen. Het doosje draagt een gerestyled etiket uit 1914 dat in detail heel weinig afwijkt van het origineel. Zwaluw lucifers zijn tegenwoordig verkrijgbaar in drie varianten. De korte in de kleine doosjes, de langere (traditionele) in het grotere doosje voor thuis en de Zwaluw huishoudlucifer in de grote voorraaddoos voor in de keuken. Scandinavian Tobacco Group Nederland is de huidige importeur van Zwaluw lucifers en het merk wordt ook gebruikt voor vuurproducten als briketten, haardhout en kant en klare BBQ’s.