by Paul JM Willemse, Editie 14, 2017/07/04
Eindexamens van design- en vaktechnische opleidingen zijn een mooi momentum om de balans op te maken van vakbekwaamheid, creativiteit en ondernemerschap van het aanstormende talent. De jaarlijkse Expo’s van het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam en Amsterdam bieden opdrachtgevers en werkgevers de kans om zelf de diverse gradaties in de prestaties op het gebied van hout, meubel en interieur op kwaliteit te beoordelen.
Het HMC is sinds 1929 de enige MBO vakschool die voorziet in alle opleidingen met hout, meubel en interieur. Aan het eindexamenwerkstuk, de entourage eromheen en de wijze waarop de ontwerpers, meubelmakers, meubelrestaurateurs, instrumentenmakers en jachtbouwers zich presenteren kun je vaak al afleiden wie een glansrijke carrière tegemoet gaat. Een aantal van hen krijgt van het HMC de kans om zich nadien als startende ondernemers te presenteren op diverse design- en woonbeurzen.
Niet alleen de jeugd heeft de toekomst vindt het HMC dat vakopleidingen op MBO niveau aanbiedt. Voor volwassenen die een carrière switch willen maken organiseert het HMC vanuit een speciale afdeling cursussen en trainingen. Wie ouder is dan 23 jaar en toe is aan iets anders biedt het HMC tweejarige opleidingen aan met praktijk- en theorielessen. Met als resultaat een erkend certificaat of volwaardig diploma. Het was een verademing om te zien dat de finale werkstukken van deze enthousiaste leerlingen zich wat design en vakmanschap betreft konden meten met de jongere garde afgestudeerden op het HMC.
Op beide Expo’s zijn ook de resultaten geëxposeerd van het eerste ‘Excellentieprogramma Innovatief Meubelmaker’ waarin het HMC leerlingen uitdaagt om gedurende 2 jaar in het Fablab de Waag in Amsterdam ‘out of the box’ te ontwerpen en te produceren.