Foto's [PR]ess Productons en © Vitra
Het is genieten geblazen tussen de stellingen waarin de tijdlijn in meubeldesign vanaf 1800 tot heden is uitgezet. Bezoekers kunnen hun kennis op het gebied van meubeldesign en ontwerpers testen. De expo was na de opening ten tijde van ons bezoek in 2016 opgedeeld in tijdvakken met een speciale focus op Italiaans en Scandinavisch Design. Bovengronds bieden de stellingen op drie niveaus al heel veel exporuimte. Desondanks tref je in de ondergrondse depots nog veel objecten in de stellingen aan. Die zullen te zijner tijd aan bod komen. Er zullen wisselende (thema) exposities georganiseerd worden.
Design Museum
Het Vitra Schaudepot is een dependance van het in 1989 geopende Vitra DesignMuseum dat direct gesitueerd is bij de hoofdentree van de Vitra Campus. Dit ontwerp van Frank Gehry was oorspronkelijk bedoeld om de meubelcollectie te tonen. Echter, bij de opening was al direct duidelijk dat deze ruimte te klein was voor permanente en grote overzichtstentoonstellingen van de groeiende verzameling.
Om de almaar groeiende collectie beter aan het publiek te kunnen tonen is allereerst een tweede ingang bedacht op het achterterrein. Vervolgens onderging een bestaand fabrieksgebouw een transformatie naar de nieuwe bestemming: het Vitra Schaudepot. Voor het architectenbureau Herzog & De Meuron was dit depot het tweede gebouw dat zij voor Vitra ontwierpen. Na de opening van het depot in 2016 is het Vitra Design Museum zich meer op thema's gaan richten. Klik hier voor de agenda.
Schaudepot
Het Vitra Schaudepot is een opvallende verschijning dankzij de bijzondere bakstenen schil. Het rondom gesloten gebouw heeft alleen een opening in de kopgevel: louter om binnen te komen. Je belandt in een ruime foyer met ticketoffice, shop en de toegang naar de facilitaire voorzieningen en de kelderruimte. In de foyer ervaar je al direct de volle hoogte en lengte van de expohal met gesloten wanden. Het daglicht valt van bovenaf diffuus naar binnen. Via een doorgang betreedt je de bovengrondse expositieruimte.
In het souterrain bevinden zich de depots, een lab voor experimenten met kinderen, plus een opstelling van de werkkamer van Charles Eames.
Facelift oude fabriekshal
Het bovengrondse deel van het getransformeerde zaagtand-vormig fabrieksgebouw uit de jaren ’60 bevond zich in slechte staat en is gesloopt. Ondergronds bezat de fabriek een souterrain met een oppervlak van 5000 m2 en een hoogte van 3,5 m dat al jaren in gebruik was voor het opslaan van de Vitra Collectie. Deze omvatte fauteuils, banken en lampen afkomstig van ontwerpers en fabrikanten uit de hele wereld. Ook in de nieuwe setting kan het publiek nog steeds een blik werpen in de minimaal verlichte -ontoegankelijke- depots.
Inspiratie in het depot
Voor Herzog & De Meuron was het gevoel van massa, dichtheid, directheid en nonchalance in het bestaande souterrain een inspiratiebron voor de nieuwe hal erboven. Via een grote horizontale opening in de binnenmuur kijk je naar de ondergrondse depotruimten en het lab. Om aan te geven dat de tentoongestelde stukken in de hal slechts een selectie zijn uit een veel grotere collectie. In de depots bieden vier grote ramen uitzicht op de berging waarin de niet tentoongestelde artikelen zijn ondergebracht. In de gestapelde ‘display’ van bakstenen muren accentueren de open breuken de materialisatie en geven deze een levendig karakter. Elke baksteen in het ‘breipatroon’ onderscheidt zich zichtbaar van de ander en geeft het gebouw een andere uitstraling dan de traditionele baksteencultuur.
In het aangrenzende Depot Deli kun je verpozen en nagenieten. Ook daar is het Vitra producten wat de klok slaat….
Sammlung Online
Het Vitra Schaudepot nog niet bezocht, en wil je toch alvast voorproeven? Het Vitra Design Museum heeft een groot deel van de collectie online gezet. Deze 'Samlung Online' geeft info over de afzonderlijke objecten en tekst- en beeldmateriaal, biografieën over de belangrijkste ontwerpers en de geschiedenis van belangrijke meubelfabrikanten. De online presentatie zal de komende jaren worden uitgebreid.