Foto’s [PR]ess Productions

Het VitraHaus is een opeenstapeling van woonvormen die in elkaar steken, verdraaien ten opzichte van elkaar en van buiten alvast een blik een glimp geven van wat zich binnen in de kijkdozen afspeelt. Binnen geven de grote vensters uitzicht op een weids en wisselend panorama naar de omgeving en de locatie met bijzondere architectuur.  

Afdalen in de designwereld

De tour begin op de vierde verdieping in de Loft met een prachtig uitzicht op de idyllische Tüllinger heuvels. Daarna daal je af over vier verdiepingen. En passant krijg je een tijdlijn in de designgeschiedenis en achtergrondinfo over de ontwerpers die Vitra groot hebben gemaakt, met in de hoofdrol Charles & Ray Eames waar het allemaal om draaide bij de start van Vitra in 1950.

De inrichting , aankleding, meubels en accessoires in de diverse compartimenten vormen een goede inspiratiebron om voor de eigen woning de eigen smaak of voorkeur in design te ontdekken. Centraal staan de tijdloze ontwerpen van ontwerpers als Eames, Nelson, Panton...

Beleving

Ter plekke kun je meubels en voorwerpen uitproberen en bestellen of na aankoop direct meenemen. De bezichtiging eindigt op de begane grond met de shop en het café. De shop biedt een rijk geschakeerde keuze aan designobjecten, woonaccessoires en publicaties, waaronder een selectie van meubelontwerpen van de belangrijkste ontwerpers. Een selectie uit deze producten is ook via de Online Shop van het Vitra Design Museums te bestellen. 

Lounge Chair Atelier

Sla een woontijdschrift open en je ziet met regelmaat de in 1956 ontworpen Lounge Chair met Ottoman of de kuipstoelen in diverse uitvoeringen en onderstellen voorbij komen. In het Lounge Chair Atelier kunnen bezoekers getuige zijn van een bijzonder onderdeel van de productie van deze stijlicoon.

Het is een belevenis om te zien hoe deze designklassieker geheel met de hand wordt afgewerkt. Het geeft degene die een Lounge Chair & Ottoman aankoopt helemaal een kick om in het atelier te kiezen uit de verschillende leersoorten, houten schalen en nerfpatronen en ter plekke de montage van deze persoonlijk getunede Lounge Chair gade te slaan. De fauteuil wordt van een speciale plaquette voorzien met de vermelding dat de stoel in Lounge Chair atelier is gemaakt en daarna thuis bezorgd.