Foto's: [PR]ess Productions (Masterly 2018) en Full Grown (overig beeld en tekeningen)

Geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, geometrische vormen en de wens om met hout te werken, startte Cavin Munro met het bestuderen van Tree Shaping en Botanical Craftsmanship. Hij beoefent inmiddels meer dan 10 jaar deze levendige kunstvorm. Zijn ‘meubelgaard’ (Furniture Orchard) bevindt zich op de glooiende heuvels in het Engelse Peak District. Klik hier voor introductie van Full Grown op YouTube.

Geduld is een schone zaak

Vanuit 10 landen zijn al orders geplaatst voor stoelen die pas in 2025 kunnen worden geleverd. Vooraf bestellen is de 'snelste' manier om aan een stoel te komen. Ieder jaar komen er 30 objecten bij: 10 stoelen, 15 lichtobjecten en 5 tafels. Wie kiest voor de wachtlijst krijgt te horen dat er al meer dan 800 op staan. Binnenkort gaat de actie Shares for Chairs online van start.

Hout groeiend goud

In de Furniture Orchard van Full Grown Ltd. groeien en rijpen Limited Editions van stoelen, tafels, lampen en sculpturen tot volle wasdom. De unieke, aangename en bij uitstek tastbare objecten hebben een vergelijkbare aantrekkingskracht als vintage wijnen en whisky’s die een langjarige rijping doormaken.

Het is ZEN in 3D-printing

Gavin weet als geen ander wat geduld betrachten inhoudt. ‘Voordeel is dat er in de lange periodes van stilte tijd beschikbaar is om te observeren en te evalueren wat er gaande i s. Na een paar jaar wist ik precies hoe het moet voelen om op een vergelijkbare tijdschaal te worden gevormd en geënt. Gavin maakte voordat hij overstapte naar de huidige kunstvorm meubels van drijfhout, dat hij op het strand van San Francisco aantrof. Hij typeerde dit werk als het ‘weer aan elkaar naaien van het hout’ want elke 'steek' past in een zorgvuldig gemaakte uitsparing. Bij het werken met drijfhout bedacht hij zich dat ook bomen met een beetje hulp in prachtige en nuttige vormen konden groeien.

Hoe kan het groeien?

Het hele groeiproces van een stoel duurt 4 en 8 jaar. Het is op zich een ongelooflijk eenvoudige kunstvorm. Gavin: ‘Je begint met het trainen en snoeien van jonge boomtakken die je over speciaal gemaakte vormen laat groeien. Op bepaalde knooppunten worden takken samengebonden voor de vergroeiing tot een solide stuk. Is de boom is uitgegroeid tot de beoogde vorm, gaat de verzorging en aangroei door tot in de winter de boom wordt geoogst en kan drogen. Daarna is het een kwestie van schaven en afwerken tot een pronkstuk in hout.’

Dammit

De oude Grieken, Egyptenaren en Chinezen deden al zoiets. In 1904 plantte John 'Dammit' Krubsack de ‘Chair That Grew’. Zijn project duurde elf jaar en kreeg de bijnaam 'Dammit'. Axel Earlanderson creëerde in 1950 zijn boomcircus in Californië. Niemand weet hoe hij dat flikte. Het was voor Dr. Chris Cattle aanleiding om een sprong in het diepe te wagen en zelf te gaan experimenteren. En de creatieve en deskundige Peter Cooken Becky North brachten een boek uit om andere mensen op weg te helen. 

Tweeledige uitdaging

Het is een uitdaging om kleine bosperceeltjes op te zetten. Gavin: ‘Voor elke 100 bomen die je kweekt geldt dat er 1000 takken aan groeien waarvoor je moet zorgen en er 10.000 scheuten aanzitten die je op het juiste moment moet snoeien. Het is een kunstvorm die op zichzelf alles bijhoudt.’ En niet onbelangrijk je kunt erop zitten!

Het betreft 1% inspiratie en 99% transpiratie

Het is een plezier om vogels en beesten in de ‘meubelgaarde’ te zien leven. ‘Een aantal jaren achtereen moet je elke dag dezelfde werkzaamheden verrichten en is er nog geen sprake van zichtbare wasdom.’ Daar moet je volgens Gavin mee kunnen dealen.’

De eerste stoelen zijn getoond op Masterly 2018 en deed Nicole Uniquole de uitspraak: ‘Soms zie je een verzameling die je het gevoel geeft dat er hoop is voor de wereld. Full Grown heeft die verzameling. Gemaakt met zoveel liefde en kennis van de natuur. Een aanwinst voor de wereld.’