Foto's HMC Expo 2018 Rotterdam [PR]ess Productions

Op de HMC Expo in Rotterdam kreeg Berend van der Linde een van de Baars & BloemhoffTalent Awards uitgereikt. Zijn eindexamenwerkstuk maakte daarna deel uit van de HMC expo op de VT Wonen&Design beurs en in het Broeinest tijdens DDW Eindhoven.

Ontwerpend meubelmaker

Berend koos op het HMC in eerste instantie voor de richting fijnhout en begon aan de opleiding Meubelmaken niveau 4. Het werken volgens het aloude ambacht in houtbewerking en de nieuwste technologieën vond hij een zeer uitdagend combinatie. Tijdens de opleiding kreeg hij steeds meer interesse in het ontwerpproces wat in het derde leerjaar leidde tot een switch naar meubelontwerpen. Uiteindelijk studeerde hij af als Ontwerpend meubelmaker

Het is tof om iets te bedenken, uit te werken en zelf te maken. Het maakt je nog enthousiaster over wat ik hebt gerealiseerd 

Het HMC geeft eindexamenkandidaten de vrije keuze bij het bedenken en uitvoeren van hun eindwerkstuk. Uiteraard moeten zij hun idee wel kunnen onderbouwen.

Kruk en stoel ineen

Berend verrichtte eerst materiaalonderzoek. Hij zocht naar specifieke mogelijkheden in gebogen hout voor het creëren van vloeiende overgangen. Zijn kruk met rugleuning heeft alles in zich. De ‘bekledingsstof’ bevindt zich aan de binnenzijde van de rugsteun, op de zitting. De buitenste laag toont enerzijds blank beuken en anderzijds linoleum desktop. Dit materiaal toont matter en is subtieler dan stofstoffering. Berend wilde dicht bij zijn ontwerp blijven. Ambacht en technologie gaan hand in hand. De lamellen heeft hij met de CNC gemaakt. De rest is handwerk. Het lastigste vond Berend het plannen. Zijn website is under construction.