Foto's [PR]ess Productions. HMC deelname DDW en Meesterlijk

Vieren en respecteren wat de natuur ons biedt. Houtbewerker Bart Huijpen (Zaanstad 1998) heeft van kinds af aan al een fascinatie voor de natuur, constructies, vorm en creativiteit. Tijdens zijn opleiding tot meubelmaker op het HMC haalde hij alles uit de kast. Bart zette zijn interesses om in daadkracht en verstaat nu de kunst van het ambachtelijk meubelmaken.

Denken in massief hout 

Zijn voorliefde voor het werken in massief hout wordt zichtbaar in de subtiele vormentaal in zijn kabinet op hoge poten. Bij het ontwerpen en creëren werkt hij bij voorkeur met oude technieken en gereedschappen. Bart creëert het liefst een verbinding in het hout zelf, zonder schroeven, bouten met moeren, spijkers of metalen scharnieren. ‘Dan komen esthetiek van het prachtige natuurlijke materiaal hout en specifieke eigenschappen volledig tot hun recht’.  

Kabinet in kersenhout

Het kersenhout (stadshout uit Bunnik) voor zijn afstudeerwerkstuk kreeg Bart geschonken. Het mooiste detail in zijn kabinet vindt hij zelf het scharnieren in hout. Een klos met vingerlas borgt de in een speun afgehangen deuren. De deuren draaien soepel op de ‘zelfsmerende’ scharnierpen waarvoor hij het vettige Wengé koos.

Lijm, zwaartekracht en hier en daar wat frictie kenmerkt dit stevige en krimpvrije meubel

De belangrijkste inspiratiebronnen voor Bart waren de subtiliteit en simpelheid in de oude Japanse meubelkunst en de meesterlijke Cabinets van James Krenov. De oude technieken die Bart leerde in het meubelatelier Momentum van meubelmaker Arno Kalfsvel tijdens zijn stage leerde kan hij nu als zzp-er zelf in praktijk brengen. Sinds kort huurt hij ruimte bij zijn stageadres en is hij ook actief op het gebied van het scheepstimmerwerk.