Foto's [PR]ess Productions en LucyD

De Austrian Design Tour had als thema Design Compositions en deed niet alleen de DDW in Eindhoven aan. Ook Ljuljana en Berlijn stonden op het programma. 

Kruk Trio

De naam Trio is aan de kruk gegeven omdat deze is opgebouwd  uit drie identieke vormdelen. Design en houtbewerking met de hand en de robot vormen een harmonieus samenspel. Klik hier voor de video over productie en montage. De spantbenen van de kruk en de zitting zijn met de robot uit 18 mm berkentriplex gefreest, inclusief alle gaten voor de baleinen. Bij de blanke kruk zijn deze van hout en bij de zwarte kruk van staal. De robot maakte ook de infrezingen voor de lamello-verbinding tussen de wijduitstaande poten voor het onderstel en de drie raakvlakken bij de zitting.

Robotic Woodcraft Design

De kruk is ontstaan uit de deelname van Luct.D aan een door de FWF ondersteund onderzoek naar ‘Robotic WoodCraft in Design’. Dit onderzoek vond plaats op de Weense Universiteit voor Toegepaste Kunsten, waar beide ontwerpsters in 2003 afstudeerden. Het onderzoek startte in 2014  ter bevordering van het inzetten van robots in de houtbewerking. Na 4 jaar onderzoek is de kruk Trio het eerste tastbare resultaat waarvan het niet ondenkbaar is dat deze in productie wordt genomen.

Lucy.D

In 2003 startten de industrieel ontwerpsters Barbara Ambrosz en Karin Santorso in Wenen hun ontwerpstudio Lucy.D. Beiden zijn actief op het gebied van product design, architectuur en styling. Hun ontwerpers kennen een heldere aanpak en het design is een harmonieuze mix van vorm, functie en techniek. Beiden zijn dol ze op de combi’s ‘Traditie en innovatie’, ‘Zin en sensualiteit’ en ‘Detail en ensemble’. Barbara en Karin zijn vertrouwd met de traditionele en hedendaagse productietechnieken. Voor hun werk kregen zij al diverse internationale onderscheidingen. Studio Lucy.D ontwerpt niet alleen, zij begeleidt ook het proces van implementatie tot gereed product. Tussen de opdrachtgever zitten klinkende namen als Alessi, J. & L. Lobmeyr, Wiesner-Hager en de hotelketen Wombats.

De expositie toonde ook een stoel waarvan de kuip uit hooi gevormd was en een heuse 'aangespannen' houten trap (Op de overzichtsfoto, achterin rechts). En de oplettende kijker ziet dat de het Tomado rek nieuwe stijl gebruikt is voor de aankleding van de stand in het Yksi gebouw tijdens DDW.