De knopen die Daantje toepast staan binnen de Scouting bekend als diagonaal sjorringen en kruissjorringen. 'De hoofdconstructie van mijn stoel bestaat uit 31 mm beuken. Het verwerkte touw is van katoen, omdat dit lekker aanvoelt en voldoende grip geeft. Om uiteenrafelen van het touw aan de uiteinden tegen te gaan heb ik die in vloeibaar rubber gedoopt.' Voor een mogelijke buitenversie van haar stoel wil Daantje het touw in ieder geval behandelen met een hydrofoob materiaal. Dan heeft het water er geen grip op en blijven de billen droog.

Prototype

Tijdens de DDW trok Daantje op de Graduated Show in de Design Academy Eindhoven veel bekijks met haar prototype. Voor haar stoel, die als bouwpakket geleverd gaat worden, had zij ook al vast een verzendbox ontworpen. Daardoor kreeg zij tijdens de DDW veelvuldig de vraag wanneer en waar de stoel te koop is. Wie geïnteresseerd is kan een bericht achterlaten op haar website.

Sjorren en pionieren

Sjorren of pionieren is het maken van bouwwerken met behulp van touw en houten palen. Pioniers betraden vaak als eersten nieuw land en moesten zich vaak beperken tot eenvoudige middelen bij het maken van bruggen en kampen. In Vlaanderen wordt steevast de term sjorren gebruikt, in Nederland pionieren. Het werken met touw en houten palen is een onmisbaar gegeven bij het sjorren en pionieren. Ook bij Scouting wordt sjorren nog steeds toegepast en al bij jongere speltakken aangeleerd. De toepassingen gaan van nuttige zaken zoals tafels, vuren om te koken of een hudo, ladders etc. tot torens en speelobjecten waaronder schommels en wippen. 

Scouting

Tijdens haar jeugd leerde Daantje bij Scouting een heleboel dingen waarmee de meeste kinderen nooit te maken krijgen. Naast kaartlezen, vuur maken, hout hakken en zagen leerde zij ook het vastsjorren met touw van bouwwerken in hout. ‘Belangrijk gegeven is dat dit soort constructies ook altijd weer makkelijk uit elkaar gehaald konden worden. De schoonheid van het knopen en vlechten heb ik verwerkt in mijn stoel Pioneer.’

Vandaag de dag wordt scouting gezien als iets voor nerds. Gelet op de positieve reacties die Daantje kreeg is het knopen en vlechten met touw juist een trending topic.