Fotografie Floor Knaapen en [PR]ess Productions 

Het toepassen van deze techniek levert in vergelijking met massief hout een enorme materiaalbesparing op. Het van de buis of koker aftrekken van de gelamineerde fineerbuis of - koker was voor Job bij de lange profiellengtes nog wel even een hele (kracht)toer. Opmerkelijk is dat hij voor het kruisverband in het knooppunt bewust een knik in beide buisprofielen van fineer toepast.

Hollow

Job van den Berg heeft zijn ontwerp ‘Hollow’ gemaakt van eiken fineer uit de collectie Decoflex van Decopan dat Baars&Bloemhoff op de markt brengt. Het zet zowel het materiaal als de constructie in de spotlights. Zijn materiaalexperiment resulteerde in een holle, open kast, die vanuit diverse standpunten een ander toonbeeld geeft. Je kijkt dwars door de constructieve kokers. ‘Het is een speelse benadering van het waarnemen van massa en volume.’  Het vooraanzicht van de (stelling)kast oogt immers zwaar, gelijk elke andere massief houten stelling. Het zijaanzicht toont het slimme materiaalgebruik en maakt de constructie vederlicht. De afmetingen zijn 1480 x 2150 x 450 mm.

Job van den Berg

Job van den Berg studeerde in 2015 af aan Design Academy Eindhoven. Hij is een succesvol product- en meubelontwerper en focust op materiaaltechniek. Hij wil de potentie en schoonheid van het materiaal laten zien. Het industriële maakproces intrigeert hem mateloos en de industrie beschouwt hij als het laboratorium voor zijn design. Job van den Berg onderzocht in eerdere samenwerkingen met producenten al diverse technieken en verwerkingsprocessen. Zijn (stelling)kast is een prototype met in het verschiet een mogelijke productie op grote schaal.