De allereerste FlapKaft is toegepast bij een speciale editie van het boek “Mens in zijn ruimte” waarin Karel Bodegom zijn werkwijze en visie als binnenhuisarchitect belicht. 

Het goed doordachte en vernuftig uitgevoerde concept rekent af met het fenomeen dat een uitgespreid boek nooit zelfstandig blijf staan. En een boek krijgt een houten cover met een bijzondere vormgeving ook wat het beeld betreft.

Houtsnijden

De cover is gemaakt van AA klasse berkenfineer waarin fineer ragfijn met een laserstraal in een soort weefpatroon is wegsneden. Dit zorgt ervoor dat het fineer van de vleugels zich kan uitrollen.

Voor de Snijmeesters was dit een bijzonder project omdat hun standaard lasersnijder een maximaal werkoppervlak heeft van 1220 x 610mm. Daarop wordt textiel, leer, laserrubber, solid surface (Hi-Macs/Corian) en PET gesneden. Graferen kan ook met dezelfde machine. Dan wordt de laserstraal met een laag vermogen en op hoge snelheid over metaal, steen, leer, hout, ed bewogen.

Wat het hout betreft wordt gewerkt met MDF, Bamboe, Color MDF, Populierenplex, Okoume, Berkenplex en Vliegtuigplex.

Een ander belangrijk aandachtspunt was het volledig kunnen openslaan van een boek. Bij de FlapKaft levert de haaks genaaide rugbinding de ideale combi op en deze bindtechniek,  inclusief het drukken, verzorgde Colorativa.