Foto's [PR]ess Productions en Menno Labbe.

Is er geen wind, dan is Menno achter zijn computer te vinden en bezig met het bewerken van video’s voor zijn youtube-kanalen. Hij maakt graag houten surfplanken, maar ook meubels en heeft nog andere creatieve aspiraties, zoals zelf youtube-video’s maken. Op het visitekaartje van Menno Labee staat: Alaia Shaper, Kiteboarder, Woodworking/DIY-projects, Video/Photo-editor en Youtuber. Wie zijn website bezoekt ontdekt dat surfen zijn leven beheerst.

Superlicht

Het is de kunst om superlichte boarden te construeren. Menno verwerkte western red cedar in de rand en deels als topping. De rand is gelamineerd. De onderdelen voor het geraamte zijn van 4 mm dik populieren triplex. Om gewicht te besparen heeft Menno met de laser alle ribben uit een plaat triplex gesneden. En na het in elkaar lijmen van het geheel is het heel veel lagen epoxy en afwisselend schuren, schuren en nog eens schuren voor een superglad oppervlak. 

Paulowni of Paulownia

Deze houtsoort komt oorspronkelijk voor in Azië. Dat de houtsoort met name populair is bij de ontwerpers en bouwers van surfboards en longboards. Dat ligt simpel aan het feit dat in de Amerikaanse bouwbeschrijvingen deze houtsoort wordt aangeraden omdat deze makkelijk verkrijgbaar is.

In Europeese parken zijn ook bomen aangeplant. De Anna Paulownaboom is genoemd naar de dochter van tsaar Paul I, Anna Paulowna Romanov. Zij trouwde in 1816 met onze koning Willem II (1792 - 1849). Het hout dat de parkbomen leveren is doorgaans te klein, te kort en te gedrongen om er mooie strakke planken uit te kunnen zagen.

Paulownia hout heeft een aantal goede eigenschappen. Het is licht in gewicht, ruim 60% lichter dan andere gangbare houtsoorten. Het hout is zeer sterk en heeft een hoge splijtweerstand. Niet gedroogd hout is zacht en geschikt voor snijwerk en andere houtbewerkingen. Het hout laat zich goed en snel drogen. En de brandwerende eigenschappen zijn beter dan de meeste hardhoutsoorten.

Het hout van Anna Paulowniaboom (Paulownia tomentosa) is geschikt voor de meubelmakerij. Het hout lijkt op eikenhout, maar het is veel lichter van gewicht en van kleur. Het wordt gebruikt in de vioolbouw, de klompenmakerij en bij de fabricage van parket en luxe meubels.

Abachi wordt als vervanger voor surfboards en longboard toegepast. Deze houtsoort is stabiel, licht in gewicht en véél voordeliger. Balsa is nog lichter maar minder sterk en duurzaam.