2019/02/04 • Editie 41

TOEPASSING
Art & Decoration

Schetsen met de lintzaag

James McNabb kickt op hout

Kunstenaar James McNabb maakt unieke houtsneden uit resthout. Hij typeert het bewerkingsproces als ‘schetsen met de lintzaag’. Zijn kunst is een verbeelding van de onbeperkte mogelijkheden die het stedelijke landschap in zich heeft. Hij gebruikt traditionele houttechnieken om zijn visies op de uitdijende stad minutieus in hout vast te leggen in experimenten met een eigen typologie en perspectief.

TOEPASSING
Doe-het-zelf

WikiHouse follow up Almere Buiten

28 Tiny Houses in de polder

De WikiHouse Pionierswoning op de BouwExpo in Almere Poort krijgt een vervolg in Almere Buiten. Daar worden 28 kavels uitgegeven voor het zelfbouwproject Striphelden in de Stripheldenbuurt. Het is de bedoeling dat de gegadigden van ontwerp tot oplevering alles zelf of gezamenlijk opstarten en uitvoeren. Belangrijk winstpunt is dat zelfbouw een betaalbare woning naar eigen idee oplevert.

ONTWERP

Camp Adventure Park

Uitstijgen boven de boomtoppen

Het Camp Adventure Park in Denemarken, ontworpen door Effekt Arkitekter biedt straks met diverse attracties een unieke beleving van de natuur. In de uitkijktoren wandel je omhoog over een spiraalvormige houten hellingbaan van 900 meter lengte en stijgt boven de boomtoppen uit. Deze in corton staal geconstrueerde uitkijktoren had waarschijnlijk net zo goed in gelamineerd hout kunnen worden uitgevoerd. Op een hoogte van 45 meter kun je genieten van een fantastisch uitzicht over een beschermd oerbos.

ONTWERP

ClipHut: 3D puzzel in hout voor dummies

Klip en klaar systeem voor TinyHouse

Het in Engeland ontwikkelde WikiHouse is al eerder overgewaaid naar Nederland en wordt als doe-het-zelf bouwsysteem voor Tiny Houses op de markt gezet. Hetzelfde scenario kan opgaan voor het in Duitsland bedachte ClipHut houtbouwsysteem. Hiermee kan elke ongeoefende doe-het-zelver zijn eigen bouwwerk in elkaar zetten. En wellicht belangrijker nog, heel gemakkelijk demonteren en ergens anders weer neerzetten. Het is een makkelijke 3D-puzzel die klip en klaar in elkaar steekt. Bekijk het zelf maar.

TOEPASSING
Art & Decoration

Holzpark Klybeck, Bazel

Vrijplaats voor artistiekelingen

De voormalige site van Migrol Bouw aan de Uferstrasse in Bazel is sinds 2014 de locatie van het Holzpark Klybeck. Nergens anders vind je zo'n mix van dadendrang in recreëren, bijzondere eetgelegenheden en festiviteiten. De plek staat vol interessante Eigenbau in hout. Het artistieke spat ervan af, ook bij het openbaar toilet dat er voor de rest brandschoon uitziet.....