Foto’s Pionierswoning Almere 2017/2018 © [PR]ess Productions

WikiHouse komt oorspronkelijk uit Engeland. Opgericht in 2011 door Alastair Parvin. De Nederlandse afdeling is vanaf 2013 actief en er zijn projecten opgeleverd en in ontwikkeling. De community wil kennis en ervaringen delen en samenwerkingen aangaan! 

Open Source Zelfbouw

WikiHouse is een open source zelfbouw concept. Het systeem blijft demontabel. Na het maken van een eigen ontwerp in gratis online beschikbare 3d software en plugins, worden uit 18 mm dikke multiplexplaten de handzame bouwpakketonderdelen gefreesd. Op de fundering, wordt het bouwpakket als een puzzel in elkaar gezet met zo weinig mogelijk elektronisch gereedschap en zo mogelijk zonder schroeven en bouten. Het frame bestaat uit spanten, die horizontaal verbonden worden met koppelstukken. De bekleding van de binnen- en buitenzijde met 18 mm multiplex geeft de constructie de noodzakelijke stabiliteit. De afwerking vindt plaats volgens het WikiHouse-concept.

Pionierswoning

De eerste woning die op initiatief van Het Woningbouwatelier is gerealiseerd maakte deel uit van het Tiny Housing Project op de BouwExpo locatie in Almere (Programma Almere 2.0 Gemeente Almere & Ministerie Binnenlandse Zaken en Rijksvastgoed).

Het ontwerp is in samenwerking met ontwerpburo MULLER vormgegeven op basis van het Wrensysteem van het MicroHouse (UK). Het prototype was zowel een test- als showcase voor een Tiny House met max 50 m2 bruto vloeroppervlak. De woning voldoet aan het bouwbesluit en was vooraf getest op zelfbouw.