2018/11/26 • Editie 35

TOEPASSING
Gadgets

Glenn Ederveen z’n slippertjes

Leerling wordt meester

Een gesprek met de enthousiaste Glenn Ederveen maakt je direct blij. Hij beleeft als meubelmaker zienderogen steeds meer plezier aan het succes dat hij oogst met zijn houten slippers. Nationaal en internationaal besteedde de media veel aandacht aan zijn houten slippers die hij zelf de naam zomerklomp gaf. Het komt er voor deze jonge ondernemer op aan dat deze in serie geproduceerd kan worden. De Meesterlijk aanmoedigingsprijs is voor hem een extra stimulans en betekent dat hij extra support krijgt bij het realiseren van zijn strategie. 

TOEPASSING
Meubels

Spielerei van HolyScrap

Soundcheck in OSB

Oude vinylplaten die door de tand des tijds barstensvol krassen zitten zijn dan onbespeelbaar geworden voor de pick-up, voor HolyScrap levert het vinyl een uitdagende ‘Spielerei’ in combinatie met hout op. De kast met volgnummer 110 bevat twee ladefronten waarin een soundwave in het zwarte vinyl de weergave is van de uitgesproken tekst HolyScrap. Als een icoon in hout.

TOEPASSING
Gadgets

FlapKaft in berkenfineer

Boekomslag verbergt lessenaar

Binnenhuisarchitect Karel Bodegom manifesteerde zich op Meesterlijk niet alleen als de hoeder van het gedachtengoed van Bas van Pelt. In de geest van Bauhaus ontwierp hij de FlapKaft: een boekomslag waarin de lessenaar verstopt zit. Wanneer de elastische sluitband wordt ontspannen flappen twee draagvleugels uit de houten cover voor de lessenaar. Het boek komt in de ideale leesstand, kan zelfstandig staan en je kunt er -bij een speciale bindtechniek- goed doorheen bladeren.  

Op Meesterlijk demonstreerde Karel aan deHOUTjournalist hoe eenvoudig deze vinding in elkaar steekt. Klik hier om te zien hoe dat gaat.

TOEPASSING
Sport & Spel

Meesterlijk: bordspel Aromat

Traint brein en besluitvorming

Je moet wel een beetje mesjogge zijn om dit boeiende, abstracte en in een zeshoek vormgegeven strategische spel Aromat van a tot z te bedenken en minutieus  in hout uit te voeren. Het ‘bord’spel met de bijbehorende app voor de smartphone kun je met meerdere tegenstanders tegelijk spelen. Je traint er het brein, de informatieverwerking en besluitvorming mee. 

KNOW HOW
Houtliteratuur

Dit is Meesterlijk

Boek over Design & Ambacht

Het rijk geïllustreerd boek 'Dit is Meesterlijk' is een fraaie inspiratiebron, naslagwerk op de koffietafel….en momentopname uit 2013 van vakmanschap in allerlei richtingen, waaronder hout.

TOEPASSING
Meubels

Anne Scheepers

Meesterlijk: HoutJeBezig

Anne Scheepers koos de zeer doeltreffende naam HoutJeBezig voor haar activiteiten als zelfstandig meubelmaker annex harpenbouwer. Op Meesterlijk maakte zij deel uit van de inzending van het Hout & Meubileringscollege HMC.