2017/10/30 • Editie 30

ONTWERP
Vintage

Imperfectie als toevalstreffer in hout

Psychologie in meubel-transformatie

‘Ik bevrijd de stoel die in een oude stoel opgesloten zit.’ Paul Salet geeft afgedankte, maar nog oerdegelijke, meubels op een zeer eigenzinnige en artistieke wijze een facelift die menigeen aanspreekt. Tijdens de transformatie verwijdert hij met gevoel voor de organische vormgeving het in zijn ogen overtollige hout met (ketting)zaag, schraper, schaaf of schuurpapier. Zijn afslanktherapie geeft een stilistische upgrade die niets afdoet aan de constructieve sterkte van een tafel of stoel. ‘De imperfectie in het hout is voor mij juist een uitdaging om daar iets speciaals mee te doen. Dit te accentueren of er de aandacht op te vestigen.’ 

ONTWERP

Beuken fineer omarmt staal

Transitions III: Christian Heikoop

'We gaan van rauw en organisch over naar vloeiende stilistische vormen.’ Christian Heikoop verwerkte de bijzondere eigenschappen van het beuken fineer in twee meubels met mooie softe ronde vormen. In de objecten omarmt het fineer letterlijk het stalen buisframe. Beide materialen lijken vloeiend met elkaar te 'versmelten' maar behouden de eigen karakteristieke kenmerken.

ONTWERP

Knopen en vlechten rond hout

Daantje de Klein pioniert met sjorren

Multidisciplinair designer Daantje de Klein had nooit kunnen bevroeden dat de Scoutingperiode in haar jeugdjaren nog eens van pas zou komen bij het ontwerpen en technisch uitvoerbaar maken van haar stoel Pioneer. Haar stoel ziet er zo op het eerste gezicht ook kinderlijk eenvoudig uit. Echter, de instructievideo laat zien dat het aan elkaar koppelen van houten stokken niet alleen enige vaardigheid vereist, ook enige basiskennis van het knopen met touw.