2017/07/03 • Editie 14

TOEPASSING
Meubels

Gepuzzel met fineer

Nannie Marloes nam er de tijd voor

Je denkt in eerste instantie dat blokjes hout tezamen het blad voor de side-table vormen en deze als een legpuzzel in elkaar passen. Marloes Schutte, die in het dagelijkse leven werkzaam is als Nannie voor vijf kinderen, maakte tijd vrij om zich te laten omscholen tot meubelmaker. Zij bracht het geduld op om dit meesterwerk in fineer tot in de perfectie te realiseren. 

TOEPASSING
Gadgets

Uitvergrootte luciferdoos

Winnaar HMC vakprijs 2017

Meubelmaker Bram Schoenmakers gebruikte tijdens zijn stage lucifers uit het herkenbare doosje van het merk Zwaluw om de was voor zijn meubelrestauratieproject te smelten. Voor het eindexamenwerk meubelmaken kwam het luciferdoosje weer in beeld. De vormgeving en het uiterlijk van het kleine luciferdoosje bracht hem op het idee om dit in een uitvergrote vorm te gebruiken voor zijn examenwerkstuk: een salontafel.

HOUT[PR]
Bedrijf

Zwaluw lucifers

Wie kent dit vuurproduct niet?

De zwaluw staat in ieders geheugen gegrift als HET lucifersmerk in Nederland en kent een rijke historie. Echter, vandaag de dag is het merk Zwaluw meer dan lucifers alleen. De Scandinavian Tobacco Group Nederland brengt vier vuurproducten op de markt; Lucifers, Aanstekers, Summer Fun en Winter Warmth.

TOEPASSING
Meubels

Toe aan iets anders?

HMC biedt omscholing/bijscholing in hout

Naast de reguliere vakopleidingen op MBO niveau geeft het HMC ook cursussen en trainingen Meubel en Interieur op MBO 2 niveau voor volwassenen boven de 23 jaar. De opleidingen -die onder de paraplu van het HMC plaatsvinden- beslaan een aantal dagdelen per week en duren één of twee jaar. Op de HMC Expo’s zijn de finale werkstukken getoond van onder andere een beeldend kunstenaar Florian van Rooij, Marloes Schutte als Nannie voor vijf kinderen en werktuigbouwkundige Janice Langeslag die een geslaagde carrière switch maakten naar het vak van meubelmaker.

TOEPASSING
Art & Decoration

Houdt hout beschikbaar

Specht Houtwerk

Material matters. Janice Langeslag van Specht Houtwerk ontwerpt, maakt en verhuurt houten kindermeubels en speelgoed. Haar hobbelpaard voor Ella werd het eindexamenwerkstuk voor de deeltijd opleiding Meubelmaken van het HMC. Het is een goed voorbeeld van hoe zij in het leven staat. Na haar examen vertrok zij voor de ‘Vliegende meubelmakers’ naar Uganda en gaat daar enige tijd mensen helpen bij het maken van meubels. 

HOUTBLOG

Aanstormend talent in hout

HMC Expo's

Eindexamens van design- en vaktechnische opleidingen zijn een mooi momentum om de balans op te maken van vakbekwaamheid, creativiteit en ondernemerschap van het aanstormende talent. De jaarlijkse Expo’s van het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam en Amsterdam bieden opdrachtgevers en werkgevers de kans om zelf de diverse gradaties in de prestaties op het gebied van hout, meubel en interieur op kwaliteit te beoordelen.

Het HMC is sinds 1929 de enige MBO vakschool die voorziet in alle opleidingen met hout, meubel en interieur. Aan het eindexamenwerkstuk, de entourage eromheen en de wijze waarop de ontwerpers, meubelmakers, meubelrestaurateurs, instrumentenmakers en jachtbouwers zich presenteren kun je vaak al afleiden wie een glansrijke carrière tegemoet gaat. Een aantal van hen krijgt van het HMC de kans om zich nadien als startende ondernemers te presenteren op diverse design- en woonbeurzen.

Niet alleen de jeugd heeft de toekomst vindt het HMC dat vakopleidingen op MBO niveau aanbiedt. Voor volwassenen die een carrière switch willen maken organiseert het HMC vanuit een speciale afdeling cursussen en trainingen. Wie ouder is dan 23 jaar en toe is aan iets anders biedt het HMC tweejarige opleidingen aan met praktijk- en theorielessen. Met als resultaat een erkend certificaat of volwaardig diploma. Het was een verademing om te zien dat de finale werkstukken van deze enthousiaste leerlingen zich wat design en vakmanschap betreft konden meten met de jongere garde afgestudeerden op het HMC.

Op beide Expo’s zijn ook de resultaten geëxposeerd van het eerste ‘Excellentieprogramma Innovatief Meubelmaker’ waarin het HMC leerlingen uitdaagt om gedurende 2 jaar in het Fablab de Waag in Amsterdam ‘out of the box’ te ontwerpen en te produceren.